2016.02.15 Blog

Controale intesificate privind preţurile de transfer

PKF Finconta şi BusinessMark Event Mangement au organizat în data de 11 februarie conferinţa “2016, anul preţurilor de transfer”, evenimentul având scopul de a aduce în lumină şi a dezbate noile prevederi legislative privitoare la preţurile de transfer, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Evenimentul a reunit experţi din aria preţurilor de transfer, care au abordat teme precum modificările aduse de noul Cod Fiscal, noul ordin al ANAF cu privire la condiţiile de întocmire şi conţinutul dosarului preţurilor de transfer, alinierea autorităţilor fiscale şi a contribuabililor la Planul de Acţiuni împotriva “BEPS” şi implicaţii practice ale noilor modificări legislative.

Speakerii evenimentului au fost: FLORENTINA ŞUŞNEA, Managing Partner PKF Finconta, CRISTINA SĂULESCU, Transfer Pricing Manager, PKF Finconta, ALEXANDRU ARDEI, Transfer Pricing Assistant Manager, PKF Finconta și CRISTIANA BARBU, Transfer Pricing Senior Consultant, PKF Finconta.

[one_second]12697422_1079389648780190_381196062069233229_o[/one_second]

[one_second]12697361_1079389408780214_5570098874938355647_o[/one_second]

[one_second]12694627_1079390498780105_4977784838555576108_o[/one_second]

[one_second]12697357_1079390038780151_322865312596486842_o[/one_second]

În ultima perioadă, autoritățile fiscale au intensificat foarte mult controalele ce vizează prețurile de transfer. Observăm o atenție sporită acordată societăților care înregistrează pierderi. Aceste societăți se încadrează ca având un risc fiscal ridicat, autoritățile fiscale realizând o corelație între notele de la bilanț și indicatorii financiari pe care îi declarați. În urma acestor factori societatea este încadrată într-o categorie de risc, a declarat FLORENTINA ŞUŞNEA, Managing Partner PKF Finconta.

Potrivit dânsei, în semestrul I din 2015, sumele suplimentare atrase la ANAF au fost cu 130% mai mari decât în 2012.

”Au crescut bineînțeles și litigiile aferente contestărilor făcute în urma controalelor privind prețurile de transfer. Acestea se pot dovedi consumatoare de resurse importante de timp și nu numai”, a afirmat FLORENTINA ŞUŞNEA.

Managing Partner-ul PKF Finconta a atras atenția asupra faptului că în următoarea perioadă inspectorii se vor axa pe analizele interne de risc realizate pentru toate categoriile de contribuabili.

CRISTINA SĂULESCU, Transfer Pricing Manager, PKF Finconta, a detaliat conținutul noului Ordin ANAF Nr. 442/2016 privind cuantumul tranzacţiilor, termenele pentru întocmire, conţinutul şi condiţiile de solicitare a dosarului preţurilor de transfer şi procedura de ajustare/estimare a preţurilor de transfer, publicat în data de 2 februarie 2016 în Monitorul Oficial.

 

Totodată, specialistul PKF Finconta a adus în vedere faptul că împreună cu dosarul se vor depune ca anexe contractele analizate și orice alte documente justificative care să susțină argumentele prezentate in dosarul prețurilor de transfer.

”O schimbare importantă este descrierea funcțiilor, riscurilor și activelor care contribuie semnificativ și definitoriu la crearea de valoarea aduăgată – cu individualizare la nivelul fiecărei entități”, a mai precizat CRISTINA SĂULESCU.

Sfatul său pentru contribuabili este să fie proactivi in colectarea informațiilor necesare și să nu amâne aceste sarcini pentru finalul anului financiar sau la solicitarea organelor fiscale .

”Sigur că atunci veți avea toate datele, dar cel puțin partea de colectare a documentelor și informațiilor descriptive cu privire la contribuabil și grup, aceasta se poate demara din timpul anului. Este important ca grupul să înțeleagă importanța transmiterii tututor informațiilor necesare.”, a declarat CRISTINA SĂULESCU.

ALEXANDRU ARDEI, Transfer Pricing Assistant Manager în cadrul PKF Finconta, a subliniat faptul că în lumina noilor modificari legislative, termenul legal de întocmire sau prezentare a dosarului s-a diminuat semnificativ.

”Realizarea unei documentații de prețuri de transfer necesită timp și mult efort atât din partea contribuabililor, cât și din partea consultantului. Mai mult, trebuie avut în vedere faptul că efectuarea analizelor de comparabilitate presupune o multitudine de încercări succesive, fiind dependente de rezultatele obținute. Astfel, în medie, pregătirea unei documentații de prețuri de transfer durează aproximativ 3 luni, dar acest interval diferă foarte mult în funcție de complexitatea, numărul și specificul tranzacțiilor. De asemenea, o atenție sporită este necesară în cazul societăților care înregistrează pierderi, întrucât autoritățile fiscale investighează amănunțit aceste pierderi pentru societățile care desfășoară afaceri preponderent în interesul grupului”, a explicat ALEXANDRU ARDEI.

Conform specialistului PKF Finconta, în lumina planului anti-BEPS și a completărilor aduse prin acestea Liniilor directoare OECD, au apărut o serie de noi informații importante ce trebuie incluse în dosarul prețurilor de transfer, precum descrierea funcțiilor, riscurilor și activelor la nivelul fiecărei entități participante în grup sau valoarea plăților și încasărilor înregistrate în tranzacțiile intra-grup de societatea analizată.12698314_1079390802113408_5637428398364694337_o

CRISTIANA BARBU, Transfer Pricing Senior Consultant, PKF Finconta, a vorbit despre serviciile intra-grup de management și demonstrarea prestării efective și a beneficiului adus de acestea.

”Prestarea efectivă a serviciilor, respectiv beneficiul real al celui care primește serviciul se pot demonstra prin intermediul documentelor justificative (e.g. time-sheet-uri, rapoarte de lucru, corespondență, devize de lucru, etc). În măsura în care, pe baza acestor documente, se poate demonstra prestarea efectivă a serviciului, respectiv proba beneficiul acestora, se poate asuma în mod rezonabil că un terț ar fi dispus să plătească pentru o astfel de prestație.

Inspectorul fiscal urmărește în timpul controlului să redea realitatea economică a tranzacțiilor, prin intermediul tuturor informațiilor disponibile la nivelul contribuabilului. Astfel, simpla existență a serviciilor în cadrul grupului nu este suficientă, cu atât mai mult cu cât, raportându-ne la principiul valorii de piață, un independent nu ar fi dispus sa achite contravaloarea unui serviciu care nu a fost prestat în fapt”, a explicat CRISTIANA BARBU.

Un alt aspect deosebit de important în cazul serviciilor prestate intra-grup este reprezentat de baza de costuri alocată beneficiarilor. Astfel, din perspectiva prețurilor de transfer, suplimentar analizei de comparabilitate asupra marjei de profit aplicate de prestator la costurile înregistrate (acolo unde este cazul), este necesară evaluarea bazei de cost asupra căreia această marjă este aplicată. Baza de cost care parvine beneficiarului serviciului (din care se deduc costurile acționariatului) se alocă prin intermediul a două metode: alocare directă – presupunând o prestare directă către un beneficiar urmată de o facturare directă a contravalorii serviciului prestat și alocare indirectă – presupunând o prestare a unui serviciu care generează beneficii la nivelul mai multor entități, iar alocarea costurilor prestatorului se efectuează prin intermediul unor chei de alocare. Potrivit CRISTIANEI BARBU, pentru cheile de alocare nu există o regulă universală, dar orice cheie de alocare aplicată trebuie justificată din punct de vedere economic în strânsă legătură cu natura serviciului prestat.

SESIUNEA II

În cea de-a doua parte a zilei, CRISTINA SĂULESCU, Transfer Pricing Manager, PKF Finconta, a prezentat câteva particularități ale planului OECD anti-BEPS:

”De câțiva ani se tot încearcă se se ajungă la set de măsuri ferme cu privire la erodarea bazei impozabile și transferul de profituri. Țările care au preluat Liniile directoare OECD în legislația domestică trebuie de acum să țină cont de implicațiile acestui plan de acțiuni, ce va impacta în mod direct contribuabilii.”, a precizat CRISTINA SĂULESCU.

 

Echipa PKF Finconta a prezentat în ultima parte a evenimentului studii de caz derivate din practica anului 2015.

“2016, anul preţurilor de transfer” este un eveniment: PKF Finconta.

Organizat cu sprijinul: BusinessMark Event Management și al Camerei Consultanților Fiscali.

Evenimentul a avut drept parteneri media: Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, ÎMM România, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Legal Magazin, Transilvania Business, Debizz, Administraţie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucureşteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Antreprenor în România, Mark Media şi Plan de afacere.ro.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.