2015.10.29 Blog

94% dintre jurisdicții susțin că IFRS ar trebui să fie standardul de contabilitate global

BusinessMark, cu sprijinul IASB ( Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate/ IFRS Foundation International Accounting Standards Board ), a organizat “IFRS Forum”, eveniment care a avut loc pe 27 și 28 octombrie 2015 la București, Hotel Athenee Palace Hilton.

Prima zi a evenimentului a fost susținută de un oaspete special PETER CLARK, Technical Director, IASB (Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate/ IFRS Foundation International Accounting Standards Board).

Specialistul IASB a declarat că Standardul IFRS 15 va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2018, dar se poate aplica mai devreme pentru acesta.

”IFRS 15 are o arie de aplicare largă. Se referă la toate contractele cu clienții, cu excepția contractelor de leasing, a celor de asigurare, instrumentelor financiare și schimburi non-monetare în aceeași linie cu businessul pentru a facilita vânzarea către clienți”, a explicat PETER CLARK.

De asemenea, acesta a subliniat câteva aspecte importante în funcție de aria de activitate. De exemplu, în contractele din sectorul Construcții/Aerospațial și Apărare, venitul poate fi recunoscut în timp, dar criteriul ”PO over time” trebuie să fie îndeplinit.

 ”Tot în acest sector este necesară o mai bună disciplină a calculelor performanței cost-to-cost. În domeniul produselor, recunoașterea veniturilor este amânată pentru anumite stimulente de vânzări și obligații accidentale. În sectorul Software, eliminarea VSOE (vendor-specific objective evidence) este importantă astfel încât veniturile să fie recunoscute când licența este transferată. De asemenea, recunoașterea veniturilor pentru dezvoltarea de software se face numai atunci când criteriul ”PO over time” este îndeplinit”, a explicat PETER CLARK, Technical Director, IASB.

 Potrivit lui PETER CLARK, în ceea ce privește sectoarele Media/Pharma, veniturile pot fi recunoscute în transferul licenței, dar trebuie să reconsiderăm când licența poate fi folosită sau accesată.

 ”Dacă intenționați să faceți precizări pentru Standardul IFRS 15, termenul limită de depunere este mâine (n.red. 28.10.2015). Așa că dacă aveți propuneri, trebuie să vă grăbiți. Asta pentru că până la finalul anului deliberările se încheie, urmând ca documentul să fie gata în anul următor”, a adăugat PETER CLARK.

Mai multe detalii se pot găsi pe http://go.ifrs.org/RTRG.

Specialistul IASB a explicat felul în care operează Grupul.

 ”Acționarii trimit întrebări legate de implementare, care rămân private. IASB și FASB prioritizează aceste întrebări pentru discuțiile Grupului. Aceste întrebări sunt discutate într-o ședință publică, iar toate materialele sunt publicate pe http://go.ifrs.org/RTRG. Următoarea întâlnire va avea loc în luna Noiembrie din 2015. Întâlnirea din 2016 nu a fost programată încă”, a declarat PETER CLARK.

 

Sesiunea II

 

Câteva dintre temele abordate în Sesiunea II au fost: Contractele de închiriere, Contracte de asigurări, Inițiativa de prezentare a informațiilor și Programul de cercetare.

 ”În cazul leasingului, IASB a finalizat luarea decizilor (cu excepția datei efective). În cazul celui care ia leasingul, dobânda și amortizarea sunt prezentate separat în declarația de venit. În cazul firmei de leasing, sunt schimbări mici în ceea ce privește contabilitatea acestuia. Următorul pas este publicarea standardului final până la sfârșitul acestui an”, a declarat Technical Director-ul, IASB.

 ”Există câteva excepții de recunoaștere opționale: în cazul leasingului pe termen scurt – leasinguri cu termen mai mic de 12 luni. Leasinguri cu bunuri cu o valoarea scăzută – bunuri în leasing cu o valoare de sub 5.000 $, cum ar fi: laptopuri, mobilă de birou, telefoane mobile”, a explicat PETER CLARK.

 În cee ce privește contractele de asigurări, obiectivul este să fie furnizat un Standard cu un principiu singular care să crească gradul de comparabilitate și transparență a entităților care privesc acest tip de contracte.

 ”Deliberările au reînceput în martie 2014 și se estimează că vor fi încheiate în 2015. Standardul final este așteptat în cursul anului 2016”, a completat specialistul IASB.

 PETER CLARK a explicat audienței care este cadrul conceptual de lucru.

 ”IASB dezvoltă Standarde, pregătește și dezvoltă politici de contabilitate consistente”, a afirmat Technical Director-ul, IASB.

 În ceea ce privește raportarea financiară, PETER CLARK a declarat că nu se intenționează o regândire fundamentală a capitolelor, ci propuneri de schimbare în sensul comentariilor primite în 2013 în cadrul discuțiilor.

 ”Cum ar fi confirmarea concentrării pe investitorii și creditorii potențiali și existenți – incluzând investitorii pe termen lung”, a declarat PETER CLARK.

 În ultima parte a zilei, specialistul IASB a vorbit despre IFRS 10 – Situațiile financiare consolidate, IFRS 11 – Aranjamente comune, IFRS 12 – Prezentarea intereselor existente în alte entități și despre IFRS pentru IMM-uri.

 ”A fost făcut un studiu în țările aflate pe drumul către IFRS. Scopurile proiectului sunt: sursa centrală de informație și adoptarea unui singur set de standarde financiare la nivel global, un răspuns la declarațiile cum că există mai multe variații naționale ale IFRS la nivel global, indentificarea domeniilor în care Fundația IFRS poate ajuta țările care vor să adere la IFRS”, a declarat PETER CLARK.

 Potrivit acestuia, 140 de jurisdicții sunt postate pe http://go.ifrs.org/global-standards.

 ”În 116 jurisdicții (83%) IFRS este cerut pentru majoritatea entităților (listate și financiare). 14 dintre cele 24 de jurisdicții rămase permit sau cer IFRS pentru câteva entități, numai 10 jurisdicții nu permit IFRS pentru nicio entitate domestică”, a declarat PETER CLARK.

 Acesta a completat că aproape toate jurisdicțiile (93%) și-au declarat public suportul pentru standardele de contabilitate globale, iar 94% au declarat că IFRS ar trebui să fie un standard de contabilitate global.

 ”De asemenea, anumite jurisdicții care nu au făcut declarații publice au adoptat IFRS”, a completat PETER CLARK.

 

Pentru a vizualiza fotografiile din cadrul evenimentului, accesati link-ul: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1026229630762859.1073741914.530088007043693&type=3

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.