2022.03.28 Articole

Indexul OLX al locurilor de muncă – predicții în piața muncii pentru 2022

Ne aflăm deja în al treilea an în care suntem nevoiți să ne adaptăm la un context dificil, atât pe plan personal, cât și profesional, iar piața locurilor de muncă nu a rămas nici ea aceeași. Au apărut o serie de provocări noi, pornind de la zona de recrutare și mergând către motivarea sau retenția angajaților. Află în continuare ce prezic specialiștii de la OLX în viitorul muncii și care sunt recomandările acestora pentru a te alinia cu succes la provocările pieței.

Recrutare fluctuantă sau sezonalitate

Pentru majoritatea angajatorilor, adaptarea a devenit un element obligatoriu în strategia de recrutare. Anumite perioade implică reducerea operațiunilor și implicit o nevoie mai mică de personal, în timp ce anumite perioade sunt dedicate recuperării și accelerării, chiar și în industrii care până de curând erau constante. La acest context se adaugă fie mișcări populare de schimbare a joburilor, fie reorientarea către domenii sau industrii cu mai mult potențial sau chiar blocarea pieței muncii pe fondul unei realități instabile.

Astfel, cei mai mulți angajatori se văd astfel nevoiți să-și intensifice eforturileși să se adapteze la o sezonalitate a recrutării. Cercetările interne ne arată că 58% dintre companii recrutează cel puțin o dată la 3 luni iar cei mai mulți angajatori recurg la procese frecvente de angajare pentru că își pierd relativ ușor oamenii din echipă.

Conform celor mai recente date, interesul angajatorilor a crescut considerabil în 2022 față de 2021, în special în orașele mari: în luna ianuarie, anunțurile de joburi în Cluj au înregistrat o creștere de 39%, cele pentru Brașov au fost cu 71% mai numeroase, iar zona București-Ilfov a avut o creștere de 73%. Per total, în toată țara, anunțurile de joburi au fost cu 40% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent.

Umanizarea recrutării – un element de bază în 2022

Cei mai mulți angajatori apelează la platformele de recrutare pentru a găsi oamenii potriviți, însă recomandările directe rămân de asemenea o sursă eficientă. De ce? Pentru că elementul esențial în recrutare în 2022 este încrederea.  Cei mai mulți angajatori caută informații clare cu privire la locația muncii, formatul muncii (sistem remote/ hybrid), beneficii extra salariale, iar adesea merg pe informații de la persoane cunoscute și pe recomandări.

În interacțiunea dintre cei peste 1.2 milioane de vizitatori lunari ai secțiunii OLX locuri de muncă și cele 70.000 de oferte active pe platformă observăm că cele mai de succes anunțuri sunt cele care facilitează comunicarea directă prin chat sau telefon cu angajatorul și cele care au o descriere cât mai amplă, cu toate aceste particularități.

Pe parcursul lunilor februarie și ianuarie 2022, companiile au adăugat pe platforma cu 26% mai multe oferte de muncă decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe dintre acestea au fost în producție & logistică, transporturi & curierat și domeniul hotelier.

În ceea ce privește candidații, aceștia au efectuat pe parcursul primelor doua luni ale 2022 un total de 2.6 milioane de contactări la anunțurile publicate de companiile cu planuri de recrutare. Un utilizator vizualizeaza în media 12 anunțuri în platformă, iar timpul mediu până la prima contactare este de 21 de ore.

Inflația costurilor de recrutare

După o limitare masivă la metode online în ultimii 2 ani, piața de recrutare se va relansa în mediul offline în 2022 iar târgurile de joburi, evenimente tip porți deschise redevin o opțiune pe masa angajatorilor. Online-ul va rămâne însă canalul principal, iar pe fondul instabilității și fluctuației menționate anterior, apare problema costului de recrutare.

Pentru a optimiza acest cost se impune găsirea de canale și surse eficiente, în special pentru pozițiile gray și blue collar. O platformă de recrutare trebuie să asigure un cost de recrutare fezabil, diversitate a pool-ului și profilelor de candidați pentru a acoperi toate domeniile și industriile și un proces simplu și intuitiv.

Dacă dorești să ajungi mai rapid la candidații pe care îi cauți  și să economisești 80% din costul de recrutare, OLX îți stă la dispoziție cu o platformă prietenoasă, unde poți gestiona simplu și rapid anunțurile tale de angajare.

Recrutează cu succes pe OLX locuri de muncă! Solicită oferta personalizată completând formularul sau trimițând un email la vânzări@olx.ro.

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Opinie Wise Finance Solutions: Finanțări nerambursabile pentru energie solară și eoliană

Opinie Deloitte România: Activarea mecanismului de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni

Opinie Deloitte: Cetățenii ucraineni beneficiază de acces liber la piața muncii din România

Alina Făniță, PKF Finconta: Riscuri și beneficii în mediul de afaceri digital

Opinie Deloitte: Cetățenii ucraineni beneficiază de acces liber la piața muncii din România

Studiu EY: Companiile trebuie să operaționalizeze inovația. Șapte zone de evaluare a inovației în retail în 2022

Opinie Deloitte România: Multe firme românești nu sunt pregătite pentru raportarea ANAF. Care sunt motivele?

Opinie PKF Finconta: Auditorul și inteligența artificială, un parteneriat de viitor

Opinie Deloitte România: Rezoluțiile autorităților fiscale pentru 2022 – implicații pentru contribuabili


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/

[divider height=”30″ line=”1″]

 

 

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.