2021.11.05 Articole

Actualizarea listei marilor contribuabili de către ANAF aduce obligații suplimentare pentru majoritatea companiilor cu cifră de afaceri peste 10–12 mil. de euro

Marii contribuabili cu tranzacții intra-grup de peste 200.000–350.000 de euro trebuie să pregătească anual dosarul prețurilor de transfer. 

Lista marilor contribuabili a fost actualizată de ANAF după mai bine de 5 ani de zile. În urma schimbării regulilor de clasificare, numărul marilor contribuabili a crescut  de la 2.940 la 3.364, modificările fiind însă mai ample deoarece multe dintre companiile care erau incluse în precedenta listă din 2016 se încadrează acum în alte categorii sau au fost dizolvate. 

„Publicarea listei de mari contribuabili după aproape 5 ani aduce cu sine schimbări importante, partea bună fiind însă că se aliniază în linii mari rezultatele financiare  ale companiilor cu clasificarea de mare contribuabil din perspectiva ANAF. Astfel, peste 1.800 de companii se vor trezi cumva că au devenit peste noapte mari contribuabili și că au obligații suplimentare.” a explicat Viorel Sbora, consultant în prețuri de transfer și partener la ATIPIC Transfer Pricing Solutions. 

Potrivit legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2022, marii contribuabili vor avea obligația pregătirii anuale a dosarului de prețuri de transfer dacă efectuează tranzacții intra-grup ce depășesc oricare dintre următoarele praguri:  

  • 200.000 EUR în cazul dobânzilor;  
  • 250.000 EUR în cazul serviciilor;  
  • și/sau 350.000 EUR în cazul tranzacțiilor cu bunuri tangibile și/sau intangibile.  

Contribuabilii mari care îndeplinesc toate aceste criterii trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer nu mai târziu de 10 zile după trecerea termenului legal stabilit pentru depunerea declaraţiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal. 

„Recomandăm celor care tocmai au devenit mari contribuabili să-și gestioneze din timp pregătirea dosarului prețurilor de transfer, pentru că pregătirea unui astfel de dosar care să fie și sustenabil în fața autorităților fiscale poate dura chiar și 5-6 luni în anumite situații. În plus, este bine de știut că ANAF poate solicita prezentarea dosarului chiar și în aceeași zi în care începe acțiunea de inspecție fiscală.”, a subliniat Viorel Sbora, expert în prețuri de transfer. 

Pentru nepregătirea sau neprezentarea dosarului prețurilor de transfer de către marii contribuabili, amenzile sunt de până la 27.000 RON 

Dincolo de amenzi însă, trebuie avut în vedere riscul ca în urma efectuării controalelor fiscale inspectorii să ajusteze prețurile de transfer, caz în care amenda poate deveni nesemnificativă ca valoare. În urma controalelor fiscale finalizate în anul 2020 inspectorii fiscali au efectuat ajustări de prețuri de transfer de aproximativ 2 miliarde de lei. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Despre Viorel Sbora, Transfer Pricing & DAC6 Partner, ATIPIC Solutions

Viorel Sbora este specializat în prețuri de transfer si in management-ul proiectelor de conformare la prevederile noii directive UE privind cooperarea administrativă DAC6.

Viorel are vaste cunoștințe privind jurisprudența de prețuri de transfer și a coordonat echipa ATIPIC Solutions în pregătirea primei librării de jurisprudență în prețuri de transfer din România. De asemenea, Viorel a redactat primul manual practic pentru management-ul grupurilor de companii privind conformarea la prevederile noii directive UE privind cooperarea administrativă DAC6.

În egală măsură, Viorel este implicat în grupurile de lucru care contribuie la modificarea legislației de prețuri de transfer și cea privind raportarea tranzacțiilor transfrontaliere conform directivei UE privind cooperarea administrativă DAC6.

De asemenea, Viorel a ajutat la pregătirea documentațiilor de prețuri de transfer pentru două dintre cele mai mari zece companii din Romania.

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.