Taxe, datorii, fisc 2020.11.15 Articole

Alina Andrei, Cabot Transfer Pricing: Ce preferați: să va crediteze statul sau să luați împrumuturi de la bănci și afiliați?

„Crăciun fericit! Sunteți pregătiți ca pe 26 decembrie să fiți executați silit? V-ați gândit la opțiunile pe care le aveți la dispoziție ca să achitați taxele restante?”  Aceasta ar trebui să fie conversația consultantului fiscal în această perioadă cu managerii și directorii de companii.

OUG 181/2020 recent adoptată de guvern prevede aprobarea eșalonării într-o formă simplificată pe o perioadă de până la 12 luni a obligațiilor fiscale principale și accesorii a căror scadență termen de plată a fost după data declarării stării de urgență și nestinse până la eliberarea certificatului de atestare fiscală, administrate de organul fiscal, în anumite condiții (îndeplinite cumulativ).

Pentru perioada în care au fost acordate eșalonări, se datorează o dobândă în cuantum de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere (începând cu 26 decembrie 2020), adică 3,65% pe an.

În cazul în care vor exista întârzieri la plată, se vor aplica penalități de 5% care se vor comunica prin decizii referitoare la obligațiile de plată accesorii. Totodată, în cazul pierderii valabilității eșalonării la plată, pentru obligațiile restante se va datora o penalitate de 5%.

Alternativa la eșalonarea acordată de stat este finanțarea din alte surse – bănci sau persoane afiliate – finanțare care va fi utilizată printre altele la plata obligațiilor fiscale restante.

La ce dobândă mă împrumut de la bănci? În general, la dobânda negociată, care depinde printre altele de gradul de risc al debitorului și care în practică depășește cu mult dobânda de 3,65% pe an plătită către ANAF. În plus, debitorul trebuie să vină cu o serie de garanții, pe care poate sau nu să le aibă.

La ce dobândă pot să mă împrumut de la persoane afiliate?  Conform prevederilor fiscale, pot să mă împrumut doar la dobânda de piață, adică o la dobândă similară cu cea practicată de bănci către persoane juridice independente, altfel risc să primesc ajustări fiscale fie eu, fie persoana afiliată creditoare.

Oricare dintre opțiunile de mai sus este cea potrivită firmei tale, dar asigură-te că:

  1. Îndeplinești toate prevederile fiscale și nu generezi riscuri de ajustare viitoare
  2. Ai costuri minime de finanțare și garantare
  3. Ai un plan B pentru situația în care nu îți poți îndeplini obligațiile de plată la datele scadente.

[divider height=”30″ line=”1″]

Alina Andrei

 

 

 

 

 


Autor: Alina Andrei, Tax & Transfer Pricing Partner al Cabot Transfer Pricing

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Aplicații moderne de digitalizare a pontajului și calculele salariale

Vlad Boeriu, Deloitte România: Acordul post-Brexit se lasă așteptat, deși perioada de tranziție expiră curând. Ce se schimbă din 2021?

Georgiana Iancu, EY România: Acțiuni recomandate pentru asigurarea continuității lanțului de aprovizionare, în pregătirea Brexit

Opinie – Reff & Asociații | Deloitte Legal: Comparație între cele trei tipuri de facilități fiscale disponibile în prezent

Studiu Valoria: Chiar dacă bugetele de CSR „îngheață”, companiile cresc implicarea în comunitate

Studiu privind calitatea vieții și bunăstarea socială: România se menține pe locul 45 în clasamentul mondial

Studiu Deloitte: Creditarea și-ar putea reveni în 2021, cu ajutorul unor măsuri de sprijin din partea autorităților de reglementare în domeniu

Studiu EY: Diferențe între sectorul public și cel privat privind prioritizarea aspectelor de etică în utilizarea inteligenței artificiale

Studiu EY: Consumatorul român devine atent la calitate, preferă produsele locale și este pregătit să migreze către cumpărături online


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


Sursă foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.