2020.06.28 Articole

Alina Andrei, Cabot Transfer Pricing: Transparență fiscală de criză

Ați mutat bani în Cipru, Panama sau alte paradisuri fiscale? Ați cumpărat companii în pierdere situate în alte jurisdicții fiscale? Ați transferat într-o altă țară active evaluate diferit? Începând cu 1 iulie, va trebui să raportați toate aranjamentele transfrontaliere cu persoane asociate care vizează astfel de situații și nu numai.

Mai sunt câteva zile până la primele termene de raportare conform Directivei DAC 6 – directiva transparentizării – care va obliga toate persoanele fizice și juridice cu obligații de raportare să declare aranjamentele transfrontaliere prin care s-au realizat optimizări fiscale.

Directiva DAC 6 a intrat în vigoare la data de 25 iunie 2018 (data de la care sunt generate obligațiile de raportare) și are în vedere contracararea optimizărilor fiscale realizate în ultimii ani prin două metode mari: controale fiscale coordonate în mai multe jurisdicții fiscale și adoptarea de pachete legislative care să diminueze sau care să elimine astfel de practici (majoritatea legale, de altfel, cel puțin până la implementarea unor reguli contrare).

Obligațiile de raportare revin în primul rând intermediarilor care au înlesnit implementarea aranjamentelor transfrontaliere – avocați, consultanți fiscali sau dacă implementarea nu a fost realizată de intermediari, chiar de persoanele fizice și juridice care au realizat astfel de transferuri către alte persoane asociate (definiție similară sau chiar identică cu cea a persoanelor afiliate).

Amenzile sunt semnificative și se ridică la valori maxime de aprox. 900.000 Euro în Olanda, 100.000 Euro în Franța, 1 mil Lire în Marea Britanie, 5,8 mil Euro în Polonia, 100.000 Lei (aprox. 20.000 Euro) în România.  Așadar, se descurajează puternic neraportarea acestor aranjamente.

Recent, Comisia Europeană a propus amânarea termenelor de raportare cu o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni, însă România nu a implementat deocamdată o astfel de prevedere.

Pe fondul erodării bazei impozabile la nivelul Uniunii Europene și a bugetelor în scădere ale țărilor membre, trebuie să ne așteptăm la o luptă serioasă împotriva practicilor de erodare a bazei de impunere la nivelul UE (Franța a anunțat deja acum câteva săptămâni că nu va acorda ajutoare către companiile / grupurile de companii cu afaceri în paradisuri fiscale).

[divider height=”30″ line=”1″]

Alina Andrei Autor: Alina Andrei, Tax & Transfer Pricing Partner al Cabot Transfer Pricing

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Un salariu minim decent – o nouă politică a Uniunii Europene

Alina Andrei, Cabot Transfer Pricing: Investiți în România – o perspectivă fiscală

Studiu EY: Sectorul energiei regenerabile dă semne că-și revine rapid, în pofida impactului COVID-19

Sănătatea și bunăstarea ocupanților în clădirile de birouri

Gabriela Streza, Valoria: Digitalizarea, un element esențial în vânzările B2B

Florentina Șușnea, PKF Finconta: Cele 5 calități ale liderului, necesare în economia afectată de pandemie

Noua normalitate: audit și consultanță la distanță în economia post-COVID

Studiu EY: Liderii de business privesc dincolo de criză și configurează noi planuri de fuziuni și achiziții


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/

[divider height=”30″ line=”1″]

Sursă foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.