2017.07.05 Articole

Antrenorul de lideri vine la Bucureşti

Steve avea doar câteva luni când tatăl lui a murit. Era cel mai mic dintre cei opt copii ai familiei Jarding, care aveau să fie crescuţi de o mamă singură, într-un mic orăşel din South Dakota. Greu de pus pe hartă, chiar şi pentru americani, după cum mărturiseşte chiar Steve. A avut o copilărie în care s-a confruntat cu nenumărate lipsuri şi greutăţi. El şi fraţii săi aveau multe motive să se plângă. Atunci când plângeau după tatăl lor, mama lor le spunea mereu: să-ţi moară un părinte sau chiar un copil nu este cel mai rău lucru din lume. Atunci când se plângeau de problemele financiare, mama lor le spunea: să fii sărac nu este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla. Chiar când se îmbolnăvea unul dintre ei, mama lor îi consola: să fii bolnav nu este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla în viaţă. Într-o zi, Steve şi fraţii săi au întrebat-o pe mama lor: „Mamă, dar care este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla?” Şi ea a răspuns: „cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla în viaţă este ca în ultima ta zi pe acest Pământ, în clipa în care vei pune capul pe pernă pentru ultima dată, să nu poţi spune că ai dat mai mult decât ai luat”. Să fii pe minus la final de drum şi să nu mai poţi face nimic pentru a schimba asta… cu adevărat un gând cumplit şi, totodată, o imensă responsabilitate.

Pentru Steve, aceasta a fost ecuaţia simplă care l-a ghidat întreaga viaţă. El spune mereu că a fost înconjurat de oameni care i-au dat încredere că în viaţă poţi face orice îţi doreşti. Iar Steve şi-a dorit mult de la viaţă şi a ajuns departe. A urmat şcoala în oraşul natal şi apoi a absolvit facultatea de jurnalism şi ştiinţe politice la Universitatea South Dakota. Are şi un master la Universitatea din Oklahoma, iar din 2004 predă la Harvard Kennedy School. Cursul lui este probabil cel mai popular de la Harvard, reunind în fiecare an sute de studenţi dornici să înveţe despre leadership, comunicare şi management. Financial Times i-a făcut un profil de invidiat, remarcând metodele sale de predare, care combină teoria cu practica a zeci de ani de campanii politice de succes.

Steve Jarding este totodată CEO-ul şi fondatorul grupului international de consultanţă politică SJB, care a lucrat pentru candidaţi din 22 de ţări şi 5 contintente şi co-autorul cărţii “Foxes in the Henhouse” (2006, Simon & Schuster).  În acest moment, ocupă şi funcţia de consilier al unuia dintre cei importanţi lideri politici din India. Printre multele caracterizări care i s-au făcut în spaţiul public din Statele Unite, menţionez doar două: în 1996 revista Roll Call l-a inclus în topul celor mai influenţi 50 de oameni din politica de la Washington, iar în 2002 New York Times l-a descris drept un „strateg deştept şi agresiv… care câştigă curse electorale acolo unde te aştepţi cel mai puţin”. Cariera sa prestigioasă numără zeci de astfel de victorii pentru diverşi guvernatori din Statele Unite.

În 2016, activitatea sa a primit o nouă dovadă de recunoaştere din partea celor care contează cel mai mult pentru el – studenţii săi: a fost votat profesorul anului la Harvard Kennedy School. Printre studenţii săi din toţi aceşti ani s-au numărat şi se numără actuali sau viitori lideri ai lumii.

Pentru studenţii săi, el nu a fost doar un reper de profesionalism şi un etalon de excelenţă academică, ci un adevărat mentor. Steve le insuflă acestora nu doar dragostea pentru materia pe care o predă, ci şi dorinţa de a se implica în „viaţa cetăţii”. Pentru Steve, vorbele mamei sale care l-au ghidat întotdeauna au însemnat mai mult decât să-i înveţe pe alţii cum să fie lideri: misiunea sa este să-i determine pe adevăraţii lideri să se implice pentru a schimba în bine această lume.

În acest context, prezenţa sa în România ar trebui să fie un eveniment cu totul remarcabil. Steve Jarding, profesorul anului la Harvard Kennedy School în 2016 şi un mentor pentru atâtea generaţii de lideri adevăraţi din întreaga lumea va susţine pe 19 iulie un curs de o zi la Bucureşti despre leadershipul autentic. Gazda evenimentului este RISE Consortium, o platformă globală de investiţii dedicată dezvoltării României. Parteneri: Business Mark şi Oameni şi Companii, partener de comunicare business. Pentru toţi managerii, antreprenorii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, specialiştii în comunicare, sau relaţii publice, dar şi pentru cei ce vor să fie oameni politici în România este o ocazie unică de a cunoaşte un adevărat „antrenor de lideri”.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.