2018.04.25 Articole

Apetitul global pentru fuziuni și achiziții rămâne puternic, în pofida incertitudinilor geopolitice

  • 52% dintre executivii de la nivel global intenționează să realizeze achiziții în următoarele 12 luni
  • 86%, față de 39% anul trecut, cred că piața de fuziuni și achiziții va crește
  • SUA, Brazilia, Canada, China și Regatul Unit – principalele cinci destinații de investiții

Apetitul global pentru fuziuni și achiziții (M&A) nu prezintă niciun semn de scădere, în pofida faptului că nivelurile tranzacțiilor sunt peste valorile record din 2007, înainte de criza financiară[1], conform celei de-a 18-a ediții a Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual realizat de EY în rândul a 2.500 de executivi din 43 de țări.

Gradul ridicat de încredere în economie și în sectorul corporatist, precum și dorința de a inova și de a crește, predomină în fața preocupărilor geopolitice și a celor legate de reglementări. Mai mult de jumătate dintre respondenți (52%) indică faptul că intenționează să realizeze achiziții în următoarele 12 luni.

Aproape două treimi dintre executivi (61% față de 36% în aprilie 2017) se așteaptă ca fluxul lor de tranzacții să crească în următoarele 12 luni, iar numărul executivilor care intenționează să realizeze mai multe tranzacții în anul următor este de două ori mai mare (67% în aprilie 2018 față de 33% în aprilie 2017).

În plus, o majoritate copleșitoare a executivilor (86%, un procent semnificativ mai mare față de 39% anul trecut), preconizează că piața M&A globală va continua să crească în următoarele 12 luni. Peste trei sferturi dintre executivi (80%) estimează o concurență mai mare pentru activele M&A în anul următor, majoritatea respondenților (68%) menționând fondurile private de capital drept cel mai mare competitor al lor.

Steve Krouskos, vicepreședinte EY Global pentru servicii de asistență în tranzacții, declară:

„Încrederea crescută și avântul continuu din domeniul digital conduc la creșterea numărului de oportunități de tranzacții și a apetitului pentru M&A. Ne așteptăm ca acestea să se mențină la niveluri ridicate în viitorul previzibil. Activitățile de tranzacționare cu capital privat continuă într-un ritm accelerat și interesant este faptul că, deși anticipăm o concurență acerbă, este, de asemenea, posibil să asistăm la mai multe situații de colaborare, la alianțe între investitorii de capital privat și corporații în vederea realizării unor tranzacții.”

Intențiile serioase în direcția încheierii de tranzacții sunt justificate de factorii pozitivi atât macroeconomici, cât și ai pieței de capital. Majoritatea executivilor (73%) consideră că, la nivel global, creșterea economică se îmbunătățește.

Portofoliile în transformare și necesarul de dezvoltare a abilităților digitale intensifică tranzacțiile

Aproape trei sferturi dintre respondenți (70%) consideră că pregătirea pentru viitor a portofoliului este principala prioritate din agenda de lucru a conducerilor companiilor, pe măsură ce intenționeză să își mențină agilitatea, să fie pregătite pentru noi oportunități și trebuie să reacționeze rapid la o piață în continuă mișcare.

Tranzacțiile transfrontaliere prioritare pe agenda companiilor, în condițiile intensificării globalizării

Deși identifică protecționismul în creștere și incertitudinea geopolitică drept amenințări, executivii au convingerea că acestea nu vor afecta tranzacțiile internaționale. Peste trei sferturi dintre ei (81%) intenționează să realizeze tranzacții transfrontaliere în următoarele 12 luni, accesarea de noi piețe din diferite zone geografice continuând să reprezinte o prioritate pentru dezvoltare.

SUA, Brazilia, Canada, China și Regatul Unit sunt principalele cinci destinații de investiții pentru executivii chestionați.

Tranzacțiile continuă să crească convergențele sectoriale
În timp ce tranzacțiile transfrontaliere au început să devină o obișnuință, fuziunile și achizițiile intersectoriale sunt și acestea mai des întâlnite. Aproape o cincime dintre executivii de la nivel global (18%) consideră că înmulțirea achizițiilor care transcend granițele sectoarelor de activitate va reprezenta caracteristica principală a pieței M&A în 2018, o tendință alimentată de nevoia de a adopta noi capacități tehnologice și digitale.

În ceea ce privește apetitul pentru achiziții al executivilor, principalele cinci sectoare vizate sunt: petrol și gaze, telecomunicații, industria auto și transporturile, produsele de larg consum și retailul, mineritul și prelucrarea metalelor.

 Krouskos a declarat: „În timp ce nivelurile record ale pieței M&A globale din perioada 2000 – 2007 au fost urmate de căderi, suntem optimiști în ceea ce privește sustenabilitatea actualei piețe de fuziuni și achiziții, având în vedere ce am observat până acum. Disciplina în realizarea tranzacțiilor a devenit o piatră de temelie în M&A. O disponibilitate și o transparență mai mare a datelor permit executivilor să ia decizii de investiții mai bine informate. Ei vor continua să considere M&A drept un motor de creștere, dar, spre deosebire de abordarea mai puțin disciplinată privind achizițiile de dinainte de criza financiară, acum sunt dispuși să renunțe la tranzacții dacă valorile strategice ale acestora nu le justifică.”

[1] 8.281 de tranzacții în valoare totală de 1,02 trilioane de dolari | Sursa: Analiză EY și Dealogic

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.