2019.01.09 Articole

Automatizarea pune în pericol job-urile de mâine?

Auzim din ce în ce mai des această întrebare și facem supoziții cu privire la schimbările din câmpul muncii odată cu factorii care intervin: automatizarea proceselor de lucru, digitalizarea care se află într-o continuă expansiune, integrarea noilor generații.

Știm cu toții de existența acestui punct comun care determină dezbaterile pro și contra proceselor de automatizăre, adoptării inteligenței artificiale sau a altor procese sau mecanisme care par să înlocuiască job-urile oamenilor. Dar dacă privim automatizarea ca pe o practică benefică în expasiunea sănătoasă a planetei și a societății?

Automatizarea și roboții în viitorul câmp al muncii

Este adevărat că automatizarea va fi un limitator pentru câteva locuri de muncă, însă asta nu înseamnă că va exista un deficit de muncă. Din contră. De exemplu, pe măsură ce cererea de infrastructură crește, va fi nevoie ca persoanele cu abilități să personalizeze, să construiască, să ruleze și să mențină sisteme – cum ar fi „cobots”, adică roboți colaborativi – pentru noile proiecte de construcție. Datorită tehnologiei, va exista o scădere a deșeurilor din construcții, ceea ce va micșora costul așteptat pentru dezvoltarea proiectelor. Asta înseamnă că firmele de construcții vor putea să dezvolte lucruri mai ieftine, cu mai puține deșeuri și vor avea nevoie de resurse mai puține resurse, ceea ce le va permite să utilizeze mai bine resursele existente.

Să ne amintim momentul în care au apărut ATM-urile în 1967 și oamenii au anticipat imediat sfârșitul funcționarilor bancari. Până când ATM-urile au devenit din ce în ce mai ‘populare’ în anii ’80, numărul angajaților bancari a crescut și a continuat să crească până când în 2006 a atins punctul culminant.

Sistemele de automatizare susțin sustenabilitatea

La nivel global există constrângeri limitate în ceea ce privește resursele, iar impactul schimbărilor climatice și creșterea populației sunt aspecte care fac chiar mai critic contextul industriei.

Dacă firmele de construcții și de producție pot automatiza anumite procese mai eficient, înseamnă că vor putea construi mai durabil. De exemplu, robotica aplicată procesului de construcție va ajuta oamenii să reutilizeze materialele din clădirile și infrastructura existente. Computerele îi vor ajuta să construiască durabil și fiabil, ceea ce este un lucru esențial.  Automatizarea are puterea de a impulsiona economiile întregi în jurul reciclării și reutilizării lucrurilor. Acest lucru s-ar putea întâmpla în industria automobilelor: Unii ar argumenta că lumea are nevoie de mai puține mașini, dar dacă automobilele ar fi construite mai ieftin, mai ecologic și cu mai puține resurse? 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.