2016.09.23 Articole

Băncile își mută atenția de la construcții și retail către IT

Apetitul băcilor pentru creditarea sectorului construcții a scăzut pe fondul Legii dării în plată, crescând în schimb interesul pentru creditarea sectoarelor IT, sănătate și IMM.

Concluziile fac parte din cea de a treia ediție a indicelui industriei bancare din România, Barometrul Bancar ARB & EY, realizat de cele două entități. La ediția din acest an a sondajului au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de aproximativ 90%.

Alte concluzii ale studiului spun că:

  • Aproximativ 90% din bancheri se așteaptă ca legea privind darea în plată să afecteze negativ creditarea, iar 95% să ducă la o scădere a prețului locuințelor;
  • Scade interesul băncilor pentru vânzarea de active și crește interesul pentru achiziționarea de active și parteneriate, potrivit Barometrului Bancar ARB &E Y ediția 2016;
  • Așteptările privind evoluția afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu 2015, dar așteptările pentru retail sunt afectate de Legea privind darea în plată;
  • 40% din bancheri se așteaptă la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare față de 5% în 2015 și doar 35% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite imobiliare față de 90% în 2015;
  • În ceea  ce  privește  creditarea  retail,  scade  masiv  apetitul  băncilor  pentru  creditele imobiliare ipotecare;
  • 70% din bănci estimează să mențină sau să crească ușor numărul de angajați față de numai 45% în 2015; Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne similare cu 2015 sau vor crește ușor.

Potrivit studiului ARB si EY, un procent de 50% dintre bănci anticipează o consolidare de anvergură medie și mare a industriei bancare în următoarele 12 luni, similar cu anul 2015. Pe un orizont de trei ani procentul crește la 90%, iar pentru același orizont de timp 30% dintre bănci se așteaptă la o consolidare de mare anvergură, față de 40% anul precedent. 

Principalele activități în care se așteaptă să se angajeze băncile în următoarele 12 luni sunt creditarea clienților și inițiativele de a promova creșterea, dar oarecum în mai mică măsură decât în 2015.

Așteptările bancherilor privind evoluția afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Băncile se așteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul Construcții, dar să se relaxeze în IT (58% comparativ cu 45% în 2015), Sănătate (56% față de 40% în 2015) și în ce privește segmentul IMM-urilor (70% în comparație cu 53% anul anterior).

Așteptările pentru evoluția afacerilor în retail sunt afectate de legea privind darea în plată, doar 60% așteptându-se la o evoluție bună față de peste 80% în 2015. Astfel, băncile prevăd o evoluție similară cu 2015 a cererii pentru creditele de consum și economisire, dar sunt pesimiste în privința cererii de credite imobiliare și ipotecare, 40% din bancheri așteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare față de 5% în 2015.

O  evoluție  similară  a  avut  loc  în  privința  politicilor  de  creditare  unde  se  înregistrează scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare / ipotecare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare față de 17% anul anterior. Această evoluție a apetitului  băncilor  în  privința  creditelor  imobiliare/  ipotecare  este  în  linie  cu  așteptările băncilor  privind  evoluția  prețurilor  locuințelor,  95%  dintre  bănci  așteptându-se  ca  legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.