2016.07.15 Articole

Birocrația și fiscalitatea excesivă sufocă inițiativa privată din România

Mediul de afaceri din România nu este unul dintre cele mai prietenoase cu antreprenorii mai noi sau mai vechi. Principalele cauze care frânează dezvoltarea sectorului sunt bicrocrația și corupția, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Astfel, 33,58% dintre întreprinderile românești găsesc evoluţia mediului economic stânjenitoare dezvoltării, iar 48,27% din IMM-uri o apreciază neutră. Doar 13,78% dintre companii estimează că evoluţia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2016 va fi favorabilă IMM-urilor,

Birocraţia (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%) urmată de corupţie (45,16%) și controalele excesive (44,98%) sunt dificultăţile cu care se confruntă frecvent IMM-urile.

Drept urmare, doar 6,72% dintre persoanele investigate consideră că evoluţia economică va fi pozitivă pe viitor.

În privința surselor de finanțare, aproximativ 71,99% dintre IMM-urile investigate îşi finanţează activităţile economice din surse proprii, iar 81,66% dintre IMM-uri nu intenţionează să acceseze fondurile structurale într-o perioadă viitoare, deoarece numai un procent de 0,18% dintre întreprinderi a primit aprobarea pentru proiectul depus.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.