CODUL FISCAL ÎN 2016-2017. Microîntreprinderile şi Impozitarea veniturilor obţinute de nerezidenţi
Microîntreprinderile
- Cota impozitului rămâne în continuare 3%. Microîntreprinderile nou-înființate vor putea beneficia deocotăre dusă de 1% în primii doi ani de funcționare, în anumite condiții, printer care aceea de a avea cel puțin un salariat ,de a funcţiona minim 48 de luni şi acţionarii să nu fi deţinut acţiuni la alte persoane juridice.
- Societatea va deveni plătitoare de impozit pe profit în cazul depăşirii limitelor legale ( plafonul de 65.000 EUR şi realizarea de venituri din conultanţă / management ce depășesc 20% din cifra de afaceri ) – dar începând cu trimestrul în care plafonul este depăşit şi nu de la începutul anului calendaristic viitor.
- Noi activităţi sunt excluse : explorarea, dezvoltarea, exploatarea resurselor natural ( petrol & gaz ).
- 31 martie în loc de 31 ianuarie pentru comunicarea către autoritățile fiscal a schimbării regimului fiscal.
Impozitarea veniturilor obţinute de nerezidenţi
- 5% impozit cu reţinere la sursă pe dividende începând cu 1 ianuarie 2017.
- Noi reglementări privind asocierile sau entităţile ( transparente sau nu din punct de vedere fiscal ) care desfăşoară activităţi în România.
- Veniturile obţinute din transferal proprietăţilor imobiliare şi a resurselor natural situate în România, precum şi din vânzarea – cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română sunt subiectul impozitului pe profit / venit ( similar pentru artişti şi sportive în cazul existenţei unei convenţii de evitare a dublei impuneri ).
- Declaraţia privind impozitul cu reţinere la sursă se va depune în format electronic.