2017.07.17 Articole

Comercianţii din România fac afaceri anuale de 100 de miliarde de euro

Articol scris de Azaleea Cadinoiu, 17 Iulie2017

În 2015 cifra de afaceri totală a firmelor locale a fost de 275 mld. euro, iar pentru anul trecut este posibil să fi ajuns la 300 mld. Euro.
Comerţul cu ridicata, cu amănuntul şi cel auto a ajuns în 2016 la afaceri de peste 100 de miliarde de euro, sectorul fiind de departe cel mai important ca pondere în businessul total al companiilor din România.
Comerţul cu ridicata reprezintă un stadiu al circulaţiei mărfurilor în cadrul căruia au loc operaţiuni de cumpărare-vânzare a mărfurilor făcute cu scopul revânzării lor ulterioare. Iar comerţul cu amănuntul reprezintă acel stadiu al circulaţiei mărfurilor a cărei funcţie constă în a cumpăra mărfuri de la comercianţii cu ridicata sau direct de la producători pentru a le revinde ulterior consumatorilor sau utilizatorilor finali.

Peste nouă din zece companii care obțin profit și sunt considerate de încredere sunt firme cu capital românesc, în special IMM-uri, din domeniul transportului rutier și de mărfuri, urmate de cele din comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate.
Topul firmelor profitabile și de încredere este completat de cele cu capital italienesc (1,76%), german (1,34%), maghiar (0,63%), francez (0,59%), austriac (0,55%), olandez (0,49%) și cipriot (0,38%).
Dintre companiile analizate pe acest segment, 7359 au o vechime de 24 de ani în activitate, în timp ce aproape 6500 de firme cu o vechime de 3 ani îndeplinesc criteriile de profitabilitate și sunt considerate de încredere.
În topul celor mai mari 20 de companii din România după cifra de afaceri din 2016, şase au activităţi de comerţ şi doar trei vin din industria prelucrătoare (Dacia, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil). Ca pondere în businessul total din economie, comerţul este urmat de producţia şi furnizarea de energie electrică, fabricarea de autovehicule şi industrie alimentară. În 24 de judeţe din România cea mai mare „industrie” este comerţul, în timp ce doar trei judeţe se pot lăuda cu o pondere a industriei prelucrătoare de peste 50% – Olt, Arges şi Alba.

Companiile străine fac afaceri de peste 70 de miliarde de euro în România. Companiile din România care au investitori străini au înregistrat o cifră de afaceri totală de peste 250 miliarde de lei (55 miliarde de euro) în anul 2015. Pe primul loc sunt firmele olandeze, care au generat cifre de afaceri de aproximativ 35 de miliarde de euro (aproape 156 miliarde de lei).
În topul investitorilor străini, în funcție de cifrele de afaceri generate, urmează Germania, cu aproape 20 de miliarde de euro (peste 88 milioane de lei), urmată de Austria cu cifre de afaceri generate de aproape 13 miliarde de euro (peste 58 milioane de lei). Companiile cu capital francez din România generează cifre de afaceri de 12,6 miliarde de euro (peste 57 milioane de lei), Italia și Cipru (peste 7 miliarde de euro fiecare), respectiv Elveția, cu 6 miliarde de euro. Cele mai profitabile domenii de activitate ale firmelor cu capital străin din România sunt industria auto, comerțul cu ridicata al produselor din tutun, respectiv comercializarea combustibililor gazoși prin conducte.

Concluzionând, Romania este o piata unde exista milioane de potentiali consumatori, fiind cea de-a saptea cea mai mare tara din Uniunea a Europeana din punct de vedere al populatiei. Astfel, atunci cand vine vorba de Romania, comerciantii straini sunt atrasi mai mult de capacitatea tarii de a se schimba rapid, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic. Exportatorii sunt atrasi de anumite piete in special datorita puterii de cumparare a consumatorilor.
În cazul comercianţilor din România cifra de afaceri este în creştere cu aproximativ 7,5 % fata de anul trecut şi asta se datorează în mare parte companiilor cu activităţi de comerţ, industria prelucrătoare , producţia şi furnizarea de energie electrică, auto şi industrie alimentară.
Surse:
http://www.zf.ro/companii/comerciantii-din-romania-fac-afaceri-anuale-de-100-de-miliarde-de-euro-16483332
http://www.ceccarbusinessmagazine.ro/studiu-cele-mai-multe-firme-profitabile-si-de-incredere-din-romania-au-capital-autohton-fiind-in-special-imm-uri-s1055/

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.