2016.10.26 Articole

Companiile și autoritățile au cheltuit peste 15 miliarde de lei pentru protecția mediului

În anul 2015, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 15,6 miliarde lei reprezentând 2,2% din PIB comparativ cu 1,9% în anul 2014, potrivit Institutului Național de Statistcă.

La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului s-au înregistrat pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi cu un procent de 70,5% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor.

Cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului s-au înregistrat pe domeniul protecţiei aerului la producătorii nespecializaţi cu un procent de 99% din totalul investiţiilor pe domeniul protecţiei aerului

De asemenea, ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 71,6%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului urmate de cele ale administraţiei publice (16,9%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 %).

 În domeniul „industria prelucrătoare” s-au realizat 31,7% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce în sectorul „captarea, tratarea si distribuţia apei”, s-au realizat 29,9% iar sectorul „ producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” a cheltuit 28,2%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru managementul deşeurilor (43,6% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (22,3%) şi de cheltuielile pentru protecţia aerului (16,5%).

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.