2022.03.28 Articole

Cristina Săulescu, Cabot Transfer Pricing: Popriri fiscale greșite – cinci recomandări pentru contribuabilii corecți, care au fost popriți în mod eronat

Poprirea fiscală este unul dintre cele mai neplăcute momente din viața unei companii pentru că presupune blocarea conturilor bancare, astfel că nu se mai pot face retrageri sau tranzacții din acele conturi până când poprirea nu este achitată. Situația poate fi cu atât mai frustrantă pentru companiile bune-platnice, care, deși și-au plătit la timp taxele și impozitele către stat, ajung să aibă conturile blocate dintr-o eroare de administrare fiscală, neimputabilă lor. Chiar dacă nu este vina companiei pentru instituirea greșită a unei popriri, ea este cea care trebuie să facă toate demersurile pentru a obține clarificarea situației fiscale și ridicarea respectivelor popriri. Vă prezentăm mai jos câteva informații, clarificări și recomandări care se pot dovedi utile când vă confruntați cu popriri fiscale dispuse în mod eronat.

  1. Somațiile de plată sau titlurile executorii primite de la Fisc nu ar trebui ignorate, ci verificate și lămurite imediat

Executarea silită a unui contribuabil începe, teoretic, prin comunicarea somației de plată (însoțite de titlul executoriu). E foarte important pentru orice contribuabil să se asigure ca își verifică constant și frecvent Spațiul Privat Virtual, pentru a se asigura că intră rapid în posesia documentelor de acest tip (vă reamintim că, de la 1 martie, ANAF comunică exclusiv online cu companiile prin intermediul SPV).

Dacă primiți o somație de plată, mai ales dacă știți că ați achitat toate taxele și impozitele datorate, începeți rapid toate procedurile pentru a vă lămuri în cel mai scurt timp situația fiscală.

De la momentul comunicării somației de plată și până la poprirea efectivă a conturilor, există o fereastră de timp de 15 zile în care teoretic contribuabilul are timp să își plătească datoria sau să își clarifice situația fiscală, astfel că vizualizarea somației de plată la timp devine esențială pentru a beneficia de întreaga perioadă în care se pot face demersuri care să elimine varianta impunerii popririi pe conturi.

  1. Fiscul are un sistem de ridicare a popririlor care eficientiezează procedura, iar comunicarea rapidă cu autoritățile devine esențială

ANAF a operaționalizat în 2020 aplicația e-Popriri, care automatizează înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice aproape în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

Astfel, chiar dacă apar popriri puse greșit, e important ca orice companie să facă demersuri rapide pentru clarificarea și corectarea situației sale fiscale pentru ca, folosindu-se și de noul sistem al Fiscului, să poată rezolva rapid problema, iar popririle să fie ridicate cât mai repede, în câteva zile bancare.

Conform procedurilor de folosire a noului sistem e-popriri, băncile și ANAF comunică în fiecare zi ce sume trebuie poprite: adresele fiscale de înființare a popririlor bancare sunt validate și comunicate zilnic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare). Băncile răspund ANAF și clarifică ce sume se pot plăti până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii. În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.

Așadar, cu cât companiile își clarifică mai repede situația fiscală cu atât informațiile pot ajunge mai repede în sistemul e-popriri, iar conturile bancare ale unei companii să fie deblocate.

  1. Băncile nu pot ridica popririle fără un acord al instituției care le-a impus

Popririle nu sunt sume datorate băncii, ci unor instituții (ANAF, primării etc.), iar banca are în aceste situații doar un rol intermediar, astfel că banca blochează contul unei companii doar în baza unei informări oficiale, primită de la aceste instituții, și nu din proprie inițiativă.

Banca este obligată legal să pună în aplicare poprirea și nu poate face niciun fel de verificare legată de validitatea popririi sau corectitudinea sumelor impuse de autorități.

Pentru a debloca o sumă de la poprire, banca are nevoie de o justificare legală sau de un acord de la instituția emitentă a popririi.

Cu alte cuvinte, instituțiile bancare nu pot decide singure ridicarea unor popriri, chiar dacă ele sunt greșit impuse, băncile fiind obligate să indisponibilizeze toate sumele pentru care primesc înștiințări. Ele au dreptul să ridice popriri numai pe baza unor documente oficiale venite de la instituțiile care au impus în primă fază acele popriri. Companiile sunt cele care trebuie să facă toată demersurile la instituția emitentă a popririi, astfel încât instituția să comunice băncii ridicarea popririi, iar banca doar să o pună în aplicare.

  1. Se pot achita salarii și din conturile poprite

Chiar dacă au conturile blocate din cauza unei popriri eronate, companiile pot totuși achita salariile angajaților. Până la clarificarea situației fiscale și ridicarea popririi, companiile pot folosi banii din conturi pentru plata salariilor. Pentru a face acest lucru, este nevoie de un drum la bancă cu o declarație pentru retragerea de numerar din conturi și de statele de plată aferente lunii calendaristice pentru care se plătesc salariile.

  1. Dacă alegi să plătești o poprire chiar dacă nu o datorezi, riști să rămâi cu suma blocată în alte conturi și să faci demersuri suplimentare pentru a o debloca

Pentru că deblocarea unei popriri instituite în mod eronat se poate dovedi un demers anevoios, care nu se rezolvă de pe o zi pe alta, unele companii pot decide să achite totuși poprirea dispusă eronat ca să își poată folosi cât mai repede conturile. Nici această situație nu este una foarte fericită pentru că de multe ori suma respectivă, plătită fără a fi datorată, rămâne adesea blocată într-un cont al trezoreriei alocat popririlor, fiind rare cazurile în care astfel de sume sunt rambursate din oficiu contribuabililor. Cel mai adesea, companiile care aleg să plătească popriri nedatorate vor fi apoi nevoite să facă alte demersuri și să solicite transferul acelor sume din contul de popriri într-un cont de unde banii respectivi să poată stinge obligații fiscale viitoare.

[divider height=”30″ line=”1″]

 

 

 

 

 

Material de opinie semnat de Cristina Săulescu, Partener Cabot Transfer Pricing

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Opinie Wise Finance Solutions: Finanțări nerambursabile pentru energie solară și eoliană

Indexul OLX al locurilor de muncă – predicții în piața muncii pentru 2022

Opinie PKF Finconta: Rolul directorilor executivi în tranziția la Net Zero emisii de carbon

Opinie Deloitte România: Activarea mecanismului de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni

Opinie Deloitte: Cetățenii ucraineni beneficiază de acces liber la piața muncii din România

Opinie Deloitte: Cetățenii ucraineni beneficiază de acces liber la piața muncii din România

Opinie PKF Finconta: Auditorul și inteligența artificială, un parteneriat de viitor


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


Credit foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.