2017.07.03 Articole

Cum a fost percepută creşterea salariului minim în statisticile europene: România are cea mai mare creştere procentuală a costului cu forţa de muncă din Uniunea Europeană

Articol scris de Azaleea Cadinoiu, 3 iulie 2017

De la 1 februarie salariul minim pe economie a crescut în România ajungând la 1.450 de lei faţă de 1.250 lei. Competitivitatea rămâne în continuare un parametru esenţial al capacităţii economiei româneşti de a face faţă presiunilor concurenţiale de pe piaţa europeană. Salariile şi productivitatea muncii oferă această analiză a competivităţii. Productivitatea muncii este dată de raportul dintre produsul intern brut şi populaţia ocupată, care include atât angajaţii cât şi întreprinzătorii particulari.

„În ultimii doi ani de zile, salariul a crescut cu aproape 40% însă productivitatea în România nu a înregistrat aceleași valori. Foarte mulți dintre angajatori vor compensa această creștere prin creșterea prețurilor”, a explicat un reprezentant al Camerei de Comerț din Iași.

În primul trimestru din 2017, cele mai mari creşteri ale costului orar cu forţa de muncă la nivelul întregii economii s-au înregistrat în România (+17,2% faţă de primul trimestru din 2016), Ungaria (+11,7 %), Bulgaria (+10,1%), Lituania (+9,9%) şi Letonia (+9,1%).

„Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08%). Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%). Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu. Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent , indicii în forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 17,24%, iar pentru indicii în forma brută (neajustată) de 18,22%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (17,23%, respectiv 18,09%)”, potrivit INS (Institul Naţional de Statistică).

„Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,37%). În trimestrul I din 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,54%. Creşterile înregistrate de cele două componente pentru indicii în forma brută (neajustata) au fost de 0,98%, respectiv 0,89%”, mai arată datele furnizate de INS.

România a fost plasată pe primul loc în Uniunea Europeana ca urmare a majorării salariului minim cu 38% în ultimul an şi ponderea ridicată a salariaţilor plătiţi cu salarii mici .

Principalii factori care au influenţat această creştere au fost creşterea salariului minim, majorările salariale din sectorul public, dar şi deficitul de personal care a condus la o competiţie mai mare pentru candidaţi.

Cu toate acestea, cele mai recente date ale Eurostat – aferente anului 2016 – arată că angajatorii din România au aproape cele mai scăzute costuri cu personalul din Uniunea Europeană.

Astfel, un angajator din România are costuri totale, în medie, de 5,5 euro pe oră cu un salariat în România (adică 880 de euro pe lună – care include toate contribuţiile şi impozitele plătite aferente angajatului şi angajatorului, plus salariul net al angajatului), de cinci ori mai mici decât media la nivelul UE, care este de 25,4 euro pe oră (adică 4.064 euro pe lună).

Comparativ, în Germania costul mediu al unui angajator cu forţa de muncă este de 5.280 de euro pe lună, în Franţa de 5.700 de euro pe lună, în Ungaria de 1.328 de euro pe lună, iar în Polonia de 1.376 de euro pe lună.

Creşterea salariului minim aduce şi efecte mai puţin benefice atât asupra companiilor, cât şi a angajaţilor.  În cazul companiilor majorarea salariului minim aduce o serie de costuri suplimentare şi totodată această creştere poate însemna şi sancţiuni mai mari pentru companii. Dacă ne referim la angajaţi, creşterea salariului minim poate duce la pierderea locurilor de muncă, conform studiilor evidenţiate de literatură ştiințifică.

Majorarea a avut impact semnificativ asupra veniturilor angajaţilor, iar efectul s-a văzut imediat în creşterea consumului.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.