2016.09.06 Articole

Cum au performat în 2015 cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală și de Est

Companiile din Top 500 din Europa Centrală și de Est (ECE) și-au crescut cifra de afaceri cu 4,2% până aproape de 593 miliarde de euro, au înregistrat o evoluție impresionantă a profiturilor nete cu 73,7%, atingând 26,9 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de compania internațională de asigurări de credit Coface.

Cele mai mari companii din ECE rămân angajatori foarte importanți pentru regiune. Per total, 4,3% (+0,5%) din totalul forței de muncă din regiune lucrează în companiile din Top 500 ECE, ceea ce are un efect pozitiv asupra ratei șomajului.

Polonia, Cehia și Ungaria sunt campionii ECE

Polonia este, de departe, economia cea mai mare din regiune și, din nou, țara cu cei mai mulți jucători din ECE. Datorită cererii sale puternice interne, a rezistat crizei financiare relativ bine. În total, 167 de companii poloneze sunt reprezentate în clasament, deși sunt cu nouă mai puține față de 2014. Economia poloneză a furnizat rate foarte solide de creștere, de peste 3%, încă din 2014.

Republica Cehă este țara cu cea mai mare rată de creștere (+4,5%) în ECE. Cehia are, totodată, și una dintreu cele mai scăzute rate ale șomajului din întreaga UE (5,1%). Țara este a doua în topul nostru. Investițiile publice au impulsionat economia, așa cum s-a întâmplat și cu utilizarea eficientă a fondurilor din bugetul UE. 71 de companii sunt prezentate în clasament. Este al patrulea an consecutiv, numărul lor fiind în creștere.

Cifra de afaceri totală a crescut cu +3,1%, iar profitul net cu +16,9%, până la 4,9 miliarde de euro.

Ungaria rămâne pe podium din nou, însă a pierdut o poziție. În total, sunt reprezentate 69 de companii din Ungaria, cu patru mai puține decât în 2014. Cu toate acestea, giganții maghiari rămași au raportat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri dintre toate țările, +13,8%. Țara s-a bucurat de rate de creștere solide de la recesiunea din 2012 și a raportat + 2,9% în 2015.

Condițiile de afaceri favorabile s-au extins în 2016

“Prognoza pentru regiunea ECE în 2016 este la aproape același nivel cu 2015, cu o rată de creștere medie estimată de 3,0%. O îmbunătățire suplimentară a pieței forței de muncă și creșterea încrederii vor consolida consumul casnic, principalul motor de evoluție a economiilor din ECE”, spune Grzegorz Sielewicz, Economistul Șef pentru Europa Centrală și de Est. „Contribuția investițiior nu va fi la fel de mare ca anul trecut, pe fondul unui început mai lent al noilor proiecte cofinanțate de UE, ceea ce slăbește expansiunea sectorului de construcții și diverse alte industrii care sunt conectate cu aceasta. Pe partea externă, țările ECE vor rămâne exportatori activi, însă încetinirea comerțului global le poate împiedica ambițiile”, a adăugat acesta.

România domină alături de Polonia sectorul agricultură

Prezentă cu 63 de companii față de 59 în 2014, România domină alături de Polonia sectorul agricultură, prelucrarea cărnii, produse agro-alimentare și vinificație, cu 7 companii prezente în clasament, respectiv 19. Deși România înregistrează 7% din companiiile ECE, în Top 500 țara noastră reprezintă 12%. 

În topul companiilor românești se află Automobile Dacia, urmată de OMV Petrom Marketing SRL și de OMV Petrom SA. 

Companiile prezente în clasament având o vechime pe piață de 18 ani, iar sectoarele principale în care activează cele mai multe întreprinderi românești sunt produsele minerale, produsele chimice, petrol, plastic, sticlă și farmaceutice, precum și autovehicule, motociclete, alte vehicule și mijloace de transport și de asemenea agricultură, prelucrarea cărnii, produse agro-alimentare și vinificație.

Companiile prezente în România au doar în proporție de 21% acționariat local, în timp ce situația stă cu totul diferit în Cehia, unde în 37% din cazuri acționariatul este local, iar în Polonia 43%.

„Punctele forte ale României, agricultura, industria auto, ne consolidează poziția în clasamentul Top 500, însă sperăm la o evoluție anul viitor, în așa fel încât poziția României în top să ajungă să reflecte și poziționarea noastră în regiune din punctul de vedere al PIB-ului și a îmbunătățirii evaluării mediului de afaceri de la B la A4”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager Coface România.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.