2014.02.19 Blog

Dan Borbely, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii: „În prezent, nu se poate vorbi de o liberalizare a vânzării terenurilor agricole”

Avocatul Dan Borbely, coordonatorul Departamentului de Drept Imobiliar al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a discutat despre aspectele legale privind terenurile agricole în România la Conferinţa „Zilele Agriculturii Româneşti” din 18 februarie.

Conferinţa „Zilele Agriculturii Româneşti”, organizată de BusinessMark cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a aflat la cea de-a treia ediţie şi a constituit un prilej de analiză şi dezbatere a temelor de actualitate ce afectează agricultura românească, reunind reprezentanţii celor mai importante instituţii, asociaţii și companii din industrie. Discuţiile de anul acesta au fost concentrate asupra a două teme centrale şi anume: liberalizarea vânzărilor terenurilor şi, respectiv, oportunităţile de investiţii în industria agroalimentară.

Prezent în cadrul conferinţei, Dan Borbely, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a discutat despre cadrul legal actual privind vânzarea terenurilor agricole către străini. Potrivit lui Dan Borbely, nu se poate vorbi despre o „liberalizare” a vânzării terenurilor din 2014, câtă vreme cetăţenii străini au putut achiziţiona terenuri şi până în prezent în ţara noastră, însă nu în mod direct, ci doar prin intermediul unor societăţi comerciale special create în acest scop, denumită în practică „societate vehicul”. Astfel, statul român a avut posibilitatea de a verifica acele societăţi deţinute de cetăţeni străini care au achiziţionat terenuri agricole în România.

Cu toate acestea, avocatul Ţuca Zbârcea & Asociaţii a precizat că, prin intermediul proiectului de lege privind reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan către străini, adoptat recent şi de Camera Deputaţilor, se încearcă reglementarea la un nivel mai strict a accesului direct al persoanelor fizice şi juridice străine privind achiziţionarea de terenuri agricole în România. E de notat însă că, atât cetăţenii statelor membre, cât şi persoanele juridice constituite conform legislaţiei unui stat membru pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din România în baza Tratatului de aderare a României, a Legii nr. 312/2005 şi deci ca urmare a împlinirii termenului de 7 ani de la aderarea României la UE.

Totodată, avocatul este convins că înfiinţarea unor structuri speciale în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care să verifice procedura de exercitare a dreptului de preempţiune şi care să emită avizul final de vânzare, aşa cum se prevede în proiectul de lege, va contribui la menţinerea unui control al statutului român asupra acestor tipuri de tranzacţii şi părţilor implicate.

De asemenea, vorbind despre dreptul de preempţiune reglementat în cadrul proiectului de lege, Dan Borbely a precizat că prin instituirea ordinii de prioritate a titularilor dreptului de preempţiune se încearcă realizarea unei comasări a terenurilor agricole din România, având în vedere că în cadrul preemptorilor se numără coproprietarii, vecinii, dar şi proprietarii de terenuri agricole din aceeași ţară.

Referindu-se la necesitatea cadastrării terenurilor agricole, Dan Borbely a punctat că ea este impusă chiar de prevederile Noului Cod Civil, precum şi faptul că acordul de parteneriat cu UE pentru perioada 2014-2020 stabileşte clar necesitatea susţinerii prin fonduri europene a procedurii de cadastrare a terenurilor agricole din România în vederea asigurării siguranţei acestor tranzacţii.

Conferinţa „Zilele Agriculturii Româneşti” este organizată de BusinessMark şi este adresată asociaţiilor şi agenţiilor din industria agricolă, agricultorilor – sectorul vegetal, zootehnie, companiilor de consultanţă, producătorilor de utilaje agricole, investitorilor, băncilor şi caselor de avocatură. Pe lângă Dan Borbely, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, printre vorbitori s-au numărat şi Vasilica Viorica Dăncilă, Europarlamentar, Membru al Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European; Laurenţiu Baciu, Președinte, LAPAR; Sorin Minea, Președinte, Angst şi Președinte, Romalimenta; Cristian Pârvan, Secretar General, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România; Dorin Cojocaru, Președinte, Asociaţia Patronală din Industria Laptelui (APRIL); Alex Jurconi, Președinte, PRO AGRO; Irina Constantinescu, Director coordonator, Departamentul Risc și Strategie, FNGCIMM.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.