2022.04.08 Blog

#dialogurileBusinessMark. Răzvan Pârvulescu, Business Development Coordinator, BTDConstruct & Ambient: „Este esențial să se acționeze și în direcția limitării construcțiilor speculative, care nu respectă standarde de sustenabilitate și care dăunează orașului și locuitorilor săi”

Răzvan Pârvulescu, Business Development Coordinator,  BTDConstruct & Ambient, a acordat un interviu pentru BusinessMark Blog, în care a vorbit despre modul în care războiul din Ucraina a afectat lanțurile de aprovizionare și piața de construcții, cât și despre prioritățile de dezvoltare ale companiei pentru perioada următoare.

Vă invităm să citiți mai jos interviul integral!

[divider height=”30″ line=”1″]

BusinessMark: Traversăm o perioadă dificilă, marcată de o pandemie, iar acum, iată de un război în apropierea granițelor noastre. Efectele ating o varietate de arii, de la prețuri la lanțurile de aprovizionare, de exemplu. Cum ați resimțit această perioadă și cum credeți că va evolua situația pentru compania dumneavoastră anul acesta?

Răzvan Pârvulescu: Desigur că o asemenea perioada, caracterizată prin incertitudini, creează dificultăți pentru întreg mediul de afaceri, într-o formă sau alta. Domeniul construcțiilor se confruntă cu o provocare care, în fapt, a fost semnalată încă de anul trecut, dar care s-a amplificat puternic în contextul geopolitic actual. Mă refer la majorarea rapidă a prețurilor materialelor de construcții, alimentată și de creșterea continuă a inflației.

Cu toate acestea, având în vedere proiectele active și planurile noastre de diversificare și de mărire a portofoliului, pentru anul în curs ne așteptăm să menținem nivelul de creștere al companiei.

BusinessMark: Vorbind despre prețurile materialelor de construcții. Pare a fi o problemă în continuă evoluție, mai ales dacă privim coroborat cu problemele din lanțurile de aprovizionare. Când se va sfârși această criză din punctul dumneavoastră de vedere și în ce mod?

Răzvan Pârvulescu: Este dificil să preconizăm acum limitele temporale ale situației curente, luând în considerare că ne confruntăm totuși cu un fenomen global cu multe variabile. Însă trebuie să avem în vedere că cererea de materiale de construcții va rămâne pe un trend ascendent, generat pe de-o parte de dinamica actuală a industriei construcțiilor la nivel european, respectiv Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, precum și de reconstrucția Ucrainei odată cu încheierea conflictului. O posibilă soluție pe termen scurt ar putea fi o facilitare, la nivel european, a importurilor de materiale din afara granițelor comunitare, prin suspendarea temporară a contingentelor tarifare aferente acestor categorii, ceea ce ar putea tempera creșterile. Pe termen mediu, apreciez că eficientizarea în domeniul construcțiilor va fi un factor determinant pentru companii. De asemenea, diminuarea pierderilor de materiale din șantiere ar trebui să fie o prioritate, nu doar din rațiuni de cost, ci și pentru beneficiile de mediu. Nu în ultimul rând, crearea de noi facilități de producție în țara noastră, care să deservească în primul rând cererea internă de materiale de construcții, este imperativă.

BusinessMark: Cum credeți că va afecta situația din Ucraina piața de construcții, mă refer în mod deosebit la nivelul materialelor ce proveneau din această zonă?

Răzvan Pârvulescu: Spre exemplu dacă ne raportăm la produsele din oțel, din datele noastre, Ucraina și Rusia asigurau aproximativ 30-35% din importurile României. Un prim efect a apărut imediat după izbucnirea conflictului, când această categorie s-a scumpit în decurs de câteva zile cu 30%.

Fără aceste două mari surse, furnizorii de materiale locali și constructorii, deopotrivă, trebuie să identifice noi surse de aprovizionare, care cel mai probabil vor fi din afara UE. Însă există probabilitatea apariției unor întârzieri ale livrărilor, ceea ce va crea mai departe dereglaje pe lanțurile de aprovizionare, care implicit vor avea efecte în planificarea activităților și livrarea fazelor de construcție la termenul stabilit. 

Apoi mai sunt si alte categorii de materii prime care influențează buna funcționare a liniilor de producție și prețurile materialelor finite care sunt produse local sau regional.

Cu alte cuvinte, o diminuare a ofertei sau prețurile excesiv de mari pentru materiale ar putea contribui la încetinirea avansului înregistrat în industria construcțiilor, în ultimii ani.

BusinessMark: Care sunt principalele trenduri la nivelul segmentului de construcții pe care le vedeți dezvoltându-se rapid în perioada următoare?

Răzvan Pârvulescu: Conform previziunilor, segmentul rezidențial își va păstra un ritm ridicat de dezvoltare și anul acesta, când se așteaptă finalizarea a aproximativ 22 000 de unități doar în București. Având în vedere că în acest an este previzionată finalizarea a încă 500 000 mp. de noi dezvoltări industriale, la nivel național, este evident că și acest sector își va păstra tendința de creștere din ultimii 6 ani. Însă principalul segment, care ar trebui să devină un puternic stimulent de creștere al industriei construcțiilor din România în următorii ani, este infrastructura, pe fondul PNRR.

BusinessMark: Să discutăm puțin despre tehnologie. Care este impactul digitalizării, automatizării asupra industriei în care activați?

Răzvan Pârvulescu: Dacă facem o comparație cu alte sectoare de producție sau prestări servicii, trebuie să recunoaștem că industria construcțiilor este poate cea mai puțin modernizată. De aceea digitalizarea proceselor interne este o preocupare continuă pentru BTDConstruct & Ambient.

Ca un prim rezultat, compania utilizează cu succes sistemul BIM pentru activitățile de zi cu zi în lucrări de arhitectură, structură și MEP, urmând ca până la finalul celui de-al doilea trimestru al anului curent să devină complet digitalizată.

Noile tehnologii disponibile pentru industria construcțiilor contribuie major la eficientizarea operațiunilor, a proceselor de planificare a proiectelor, utilizarea rațională a resurselor, gestionarea deșeurilor și în general la creșterea competitivității companiei.

BusinessMark: Știm cât de important este aspectul ce ține de sustenabilitate, eficiență energetică, optimizare. Cum s-a dezvoltat această zonă în ultimii ani și cum credeți că va evolua în perioada următoare?

Răzvan Pârvulescu: Se remarcă o conștientizare din ce în ce mai accentuată a nevoii de sustenabilitate în linii generale, nu numai în industria construcțiilor din țara noastră. În plus, după cum este bine cunoscut, la nivelul Uniunii Europene a fost impus un plan de acțiune privind economia circulară, care presupune noi modele de utilizare eficientă a resurselor și de gestionare a deșeurilor, deci un set de exigențe foarte bine definit.

Considerăm că în ultimii ani s-au înregistrat progrese în domeniul construcțiilor pe această linie, însă procesul de tranziție este complex și de aceea apreciem că schimbarea practicilor va mai dura. Este totuși important de avut în vedere decalajele din industrie și cerințele pieței locale în raport cu statele dezvoltate din UE.

În paralel, ar trebui încurajată o schimbare a paradigmei dezvoltărilor imobiliari și anume trecerea de la concentrarea pe costurile construcției către ciclul de viață sau durabilitatea în timp a edificiului. Mai mult decât atât, conceptele de sustenabilitate și eficiență energetică trebuie, în primul rând, să fie însușite de dezvoltatorii imobiliari și incluse în proiectele pe care intenționează să le realizeze.

De asemenea, este esențial să se acționeze și în direcția limitării construcțiilor speculative, care nu respectă standarde de sustenabilitate și care dăunează orașului și locuitorilor săi.

Este important de precizat că toți dezvoltatorii cu care BTD se află în relație de colaborare au implementat standardele nZEB, iar compania noastră le-a integrat în toate fazele de construcție.

În ceea ce privește evoluția, este foarte clar că proiectele sustenabile vor ocupa și mai mult spectrul de  construcții noi, iar compania BTDConstruct & Ambient susține puternic mișcarea industriei în sensul utilizării eficiente a resurselor. De altfel, am integrat în proiectele noastre, de ceva vreme, soluții sustenabile cum ar fi izolația termică, managementul deșeurilor sau realizarea de spații verzi generoase. Mai mult, sperăm să asistăm cât mai curând la demararea procesului de industrializare a sectorului de construcții (prefabricate, sisteme integrate) ceea ce va conduce la un nivel superior de optimizare.

BusinessMark: La nivel de resurse umane, majoritatea angajatorilor atrag atenția asupra problemelor existente la nivelul forței de muncă disponibile, dar și la nivelul pregătirii, specializării forței de muncă. Cum vedeți dumneavoastră acest aspect și cum reușiți să gestionați problemele ce apar la nivel de HR?

Răzvan Pârvulescu: Este o continuă provocare pentru BTD, la fel ca și pentru celelalte companii care activează în industria de construcții, să asigurăm forța de muncă specializată, calificată necesară. Deficitul de forță de muncă se observă atât pentru pozițiile specializate de management de șantier, cât și la nivel de meseriași și muncitori calificați.

În acest context, atragerea de profesioniști și talente, cât și păstrarea în companie a angajaților sunt aspecte cheie ale strategiei de HR. Derulăm campanii de awareness și de recrutare pentru pozițiile cheie pentru managementul șantierelor. Căutăm și integrăm în organizație tinere talente, absolvenți ai facultăților de profil din domeniul construcțiilor, care sunt incluși în programe de dezvoltare on-the-job. Promovăm programe de dezvoltare-pe-laterală, ceea ce permit acumularea de cunoștințe și dezvoltarea de abilități în mai multe zone de business.

Urmărim să dezvoltăm profesioniști cu o expertiză complexă și completă și să găsim pentru fiecare angajat rolul potrivit în organizație, rol în care să poată să-și atingă potențialul profesional și să aibă cea mai bună performanță.

BusinessMark: Care sunt principalele provocări pe care le vedeți în viitor la nivelul domeniului dumneavoastră?

Răzvan Pârvulescu: Majorările semnificative ale prețurilor materialelor de construcții și chiar disponibilitatea acestora reprezintă principala provocare a momentului. Lipsa de forță de muncă rămâne, de asemenea, o provocare importantă pentru industrie. Schimbarea contextului macroeconomic ar putea fi o altă provocare, în cazul în care ar apărea corecții negative ale scenariului curent.

BusinessMark: Din declarațiile multor specialiști, piața de Real Estate din România rămâne ofertantă. Care este opinia dumneavoastră și ce oportunități credeți că există în acest moment pentru România?

Răzvan Pârvulescu: Institutul Național de Statistică a anunțat recent o creștere cu 25,1% a autorizațiilor de construire în primele 11 luni ale anului trecut, adică 47.276 de autorizații eliberate în acest interval. În opinia mea, acesta este un indicator bun al dinamicii pentru anul în curs precum și al unei oferte susținute în piață. În privința oportunităților, consider că există multe posibilități de dezvoltare de orașe satelit, construite în jurul Bucureștiului și a altor orașe mari. Pe lângă segmentul rezidențial, sectorul logistic și industrial are toate șansele să stabilească noi repere în acest an.

BusinessMark: Cum se reflectă problemele generate de perioada dificilă a ultimilor ani asupra prețurilor la nivel de real estate? Care vedeți că este dinamica cerere-ofertă la acest nivel și cum va evolua ea în perioada următoare?

Răzvan Pârvulescu: Fără îndoială, prețurile construcțiilor vor urma trendul materialelor, pentru că întreg contextul economic ne îndreaptă în această direcție. Totuși, nu ne așteptăm la creșteri la fel de vertiginoase. Estimăm o majorare a prețurilor proprietăților noi cu 10-12%, valoare care va fi suportată, în cele din urmă, de către consumatorul final.

Pe de altă parte, piața se află încă sub influența șocului inițial generat de situația actuală și întreaga industrie a construcțiilor are nevoie de timp pentru reajustare, deci o evaluare la acest moment nu ar fi cea mai relevantă.

Din perspectiva BTDConstruct & Ambient, piața construcțiilor din România va rămâne una dinamică, în continuă dezvoltare, cu o cerere robustă de unități noi.

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Interviu cu Toni Florea, Free Now România: „Mobilitatea trebuie să se schimbe, fără a pune alte mașini pe străzi”

Interviu cu Dragos Butufei, Fondator Doctor Tom: „În business este ca la triajul în urgență. Ce pacient ar trebui văzut primul și cât de mult poate să aștepte următorul?”

Interviu cu Paul-Georgian Turcu, Fondator EVOHouse Construct și EVOFacade; Cofondator INOVESS GROUP, Consortiul European pentru inovație

Interviu Andreea Suciu, Managing Partner, Suciu I The Employment Law: „În relația cu clienții noștri ne ghidăm după trei principii simple, dar extrem de utile – proactivitatea, respectarea termenelor și gândirea în afara cutiei”

Interview with ANDRE DE WIT: ”Gen Z and millennials are looking for a purposeful job and in general they are seen as less loyal to their employer”

Ioana Guiman, Allevo: „Este momentul să realizăm că întocmirea manuală a unui fișier electronic nu înseamnă digitalizare”

Costin Baicu, Group CFO, DocProcess: “Experiența noastră indică faptul că zilele în care CFO-ul era responsabil sau pregătea doar situațiile financiare au dispărut de mult timp.”

Diana Enăchescu, IziDoc: „Orientarea spre rezultate și muncă de echipă vor fi esențiale, cu gestionarea activității într-un mod hibrid, de acasă sau din alt spațiu pus la dispoziție de angajator”


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.