2016.07.21 Articole

Energia din surse regenerabile domină piața europeană

Germania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca și Spania se bazează din ce în ce mai mult pe energia din surse regenerabile, iar România vrea să urmeze și ea această tendință internațională.

În luna mai a acestui an, Portugalia a funcționat în întregime cu energie regenerabilă  pentru 4 zile consecutive: energia fotovoltaică, eoliană și hidroelectrică au furnizat 100% din necesarul energetic timp de 107 ore.

Anul trecut, energia eoliană a asigurat 22% din necesarul energetic, iar totalul surselor regenerabile de energie au asigurat 48%.  Aceste recorduri au fost înregistrate în ciuda reducerii, în 2012, a schemelor de suport pentru noi capacități eoliene – o decizie asemănătoare cu cea luată de autoritățile române în aceeași perioadă.

Danemarca este un alt campion al energiei eoliene: această sursă a furnizat echivalentul a 42%  din consumul energetic al țării pentru anul 2015, în creștere de la 39% în 2014 și 33% în 2013. În 10 iulie 2015, la ora 3, producția de energie eoliană a depășit 140% din cererea la acel moment. Planul danezilor este să crească ponderea energiei produse de centralele eoliene la 50% până în 2020 și la 85% până în 2035.

Într-un week-end cu soare și vânt în luna mai, 87% din necesarul energetic al Germaniei a fost acoperit de centralele fotovoltaice și turbinele eoliene. Întrucât centralele nucleare și cele pe bază de cărbune nu au putut întrerupe producția, în sistemul lor energetic a existat dintr-o dată prea multă energie, ceea ce a dus prețurile în zona negativă, iar unii consumatori industriali au putut câștiga bani folosind energia electrică.

Anul trecut, conform think tank-ului german Agora Energiewende,  ponderea medie a energiei regenerabile a fost de 33 %.  Germania își propune să se bazeze în exclusivitate pe energie din sursele regenerabile până în 2050.

Și România poate urma această tendință: în 10 martie 2016, la ora 15.16, producția de energie eoliană era, potrivit datelor Transelectrica, de 2.709 MW – cea mai mare cantitate înregistrată la noi. Ca urmare, România a redevenit exportator de energie, după peste o lună de importuri energetice. Energia eoliană a reprezentat 33% din întreaga producție energetică a acelei zile, fiind urmată de hidroelectrică (24,5%), nucleară și pe bază de cărbune.

În total, aproximativ 18% din consumul energetic din România provine din surse regenerabile, nepoluante. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica, energia eoliană reprezintă 11% din energia livrată în rețele de producătorii cu unități dispecerizabile. Cu peste 85 de parcuri eoliene în funcțiune în România, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.