2016.04.20 Articole

Europa, pregătită pentru tranziția către un transport cu emisii zero

Trecerea la transporturi cât mai puțin poluante este deja o necesitate în Europa. În România, de pildă, mai bine de 13% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din sectorul transporturilor, iar 96% din acestea sunt datorate strict transportului rutier.

Miniștrii mediului și miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană au dezbătut la Amsterdam, la sfârșitul săptămânii trecute, implementarea acțiunilor necesare în domeniul transporturilor ca urmare a adoptării Acordului de la Paris la COP 2. Tranziția către mobilitate verde și inteligentă, este și un obiectiv important în lupta contra schimbărilor climatice și pentru atingerea obiectivului de 2 grade Celsius.

Planurile de mobilitate urbană durabilă aproape de finalizare

România face pași concreți înainte în acest sens. În toate orașele din țară sunt aproape de finalizare planurile de mobilitate urbană durabilă, care trebuie să prevadă măsuri inteligente de organizare a traficului și programe de investiții pentru infrastructura mijloacelor de transport fără emisii.

În paralel, Ministerul Mediului va lansa programul Rabla PLUS, prin care se urmărește stimularea populației să aleagă o mașină electrică în locul celei clasice.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, numărul autovehiculelor electrice de pe șoselele din România este infim, comparativ cu cele din alte state europene: doar 600 față de zeci de mii, sau chiar sute de mii în alte state.

Situația actuală este creată și de lipsa infrastructurii de încărcare a acestor tipuri de autovehicule, cu autonomie mai scăzută decât cele clasice. De aceea, prin Rabla PLUS, Ministerul va finanța de anul acesta și  inițiative de dezvoltare a acestei infrastructuri de alimentare.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.