2017.04.12 Articole

EXCLUSIV: Primul raport transparent privind situaţia salariilor specialiştilor medicali din sistemul privat

În premieră în România, a fost publicat un raport care oferă o perspectivă completă asupra salariilor din sistemul privat de sănătate, în funcţie de specializare şi nivelul de experienţă a candidaţilor. Situaţia salariilor medicilor şi asistenţilor medicali care lucrează în sistemul privat a fost prezentată într-un material mai detaliat realizat de MEDIjobs, prima platformă de recrutare dedicată exclusiv domeniului medical din România. Raportul prezentat are ca scop transparentizarea procesului de recrutare și dorește să ofere un instrument util de informare tuturor specialiștilor medicali activi pe piața muncii.

Conform acestuia, salariul mediu net al unui medic specialist proaspăt absolvent se încadrează în intervalul de 3000-3500 de lei. Salariile medicilor fără experiență diferă în funcție de specializarea pe care aceștia și-au ales-o. Astfel, cea mai bine plătită specializare este reprezentată de ATI – anestezie și terapie intensivă, acolo unde primul salariu al unui medic debutant poate ajunge până la 6000 de lei. După ATI,  medicii care aleg specializările neurologie, oftalmologie, medicina de urgență și diabetologie pot debuta cu un salariu de până la 5000 de lei. La salarii de aproape 4000 de lei se pot aștepta medicii care au ales specializările recuperare medicală, obstetrică-ginecologie, medicină internă, medicină de laborator și cardiologie. În media pieței se situează salariile de 3000-3500 de lei din cadrul specializărilor reumatologie, psihiatrie, pneumologie, pediatrie, ortopedie, nefrologie, medicină generală, medicină de familie, endocrinologie și dermatologie. Plafonul salarial în cazul specialiștilor care aleg să practice medicina muncii scade până la 2500 de lei. De asemenea, medicii stomatologi fără experiență primesc în medie un salariu mai mic decât media pieței, în intervalul 2000-2500 de lei.

Diferențe între salariile medicilor fără experiență s-au înregistrat și în funcție de zona țării în care aceștia aleg să profeseze. Media salariilor medicilor specialiști din Moldova se ridică peste media țării, în jurul pragului de 4000 de lei. Acest lucru se datorează faptului că această parte a țării suferă de un deficit de medici fără precedent. Acest lucru îi determină pe angajatorii din sistemul privat de sănătate să mărească nivelul salariului de debut, pentru a atrage cât mai mulți candidați competenți. În Centrul și Vestul țării, salariile medicilor debutanți se încadrează, în general, în media pieței.

Nivelul salarial crește treptat la medicii cu experiență între 3 și 5 ani, salariile medii ale acestora ajungând în intervalul 4500-6000 de lei pe lună, la nivel național. În topul listei se află medicii specialiști care lucrează în secțiile de anestezie și terapie intensivă, un candidat cu experiență în acest domeniu putând primi un salariu de până la 10.000 de lei. 

În cazul medicilor primari, cu peste 10 ani de experiență, salariile medii ajung undeva între 6000 și 10.000 de lei pe lună, la nivel național. Veniturile mai mari se datorează Casei de Asigurări de Sănătate care decontează sume mai mari pentru tratamentele efectuate de specialiștii cu experiență.

Cum se calculează veniturile medicilor specialiști din sistemul de sănătate privat: în cele mai multe cazuri, acestea sunt alcătuite din salariul pe care angajatorii îl oferă, alături de un procent din încasările venite în urma consultațiilor (în general, procentul variază între 45 si 50%, în funcție de companie) și anumite sporuri, în funcție de specializare.  De reținut este faptul că veniturile unui medic specialist pot crește considerabil în concordanță cu anumite competențele suplimentare dobândite. Spre exemplu, un medic nefrolog poate încasa cu până la 2000 de lei mai mult dacă acesta se ocupă și de procedura de dializă.

Raportul MEDIjobs prezintă și date privind nivelul salarial în cazul asistenților medicali. Salariile asistenților proaspăt absolvenți ai școlii post-liceale (0 ani experienţă) ajung în medie la 1500 de lei. La fel ca în cazul medicilor specialiști debutanți, în cadrul anumitor specializări, salariile pot depăși media cu câteva sute de lei pe lună. Este cazul asistenților ce profesează secțiile de terapie intensivă, al căror salariu de început se ridică la suma de 1800 de lei. Salarii peste media pieței, de peste 1600 de lei pot primi asistenții care lucrează în secțiile de chirurgie, urgențe, la cardiologie sau obstretică-ginecologie.

Asemenea situației medicilor specialiști, asistenții medicali pot fi remunerați diferit, în funcție de zona geografică unde profesează. De exemplu, asistenții din Moldova primesc în medie salarii între 1500 și 1600 de lei, motivul principal al acestei diferențe fiind încercarea companiilor de a atrage mai mult personal în această zona, pentru a suplini deficitul de forță de muncă. În ceea ce privește salariile asistenților din zona Centrală și de Vest a țării, acestea se încadrează în intervalul 1200 – 1600 de lei.

În cazul asistenților medicali cu experiență, salariile ajung în intervalul 2000-2500 de lei pe lună, excepție făcând secțiile de anestezie și terapie intensivă, unde salariile pot ajunge până la 3000 de lei.  Pe lângă salariul oferit, asistenții primesc și bonuri de masă, în valoare de maximum 300 de lei pe lună și, în unele cazuri, tichete de vacanță.

Metodologie

Datele prezentate în raport au fost prelevate din peste 300 de procese de recrutare desfășurate direct prin platforma www.medijobs.ro, din prima parte a anului 2017.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.