2021.01.24 Articole

Florentina Șușnea, PKF Finconta: Raportarea corporativă, o punte între companii și investitori

Cererea ca raportarea corporativă să fie mai transparentă este o realitate. Dictată de rolul cheie pe care îl joacă în a le spune investitorilor povestea de creare a valorii, raportarea corporativă este modalitatea companiilor de a câștiga încrederea acestora și a altor părți interesate (în engleză, stakeholders).

Promovarea acestei abordări transparente impune o schimbare mai largă a atitudinilor către raportări bazate pe un echilibru de informații financiare (de ex. cifra de afaceri, profit, pierderi, etc.) și non-financiare (de ex. număr de procese de inovare, indicatori de sustenabilitate). Acestea din urmă ar trebui să fie la fel de credibile și de încredere ca datele financiare. Cu toate acestea, există două provocări principale cu care se confruntă liderii departamentelor financiare atunci când dezvoltă o abordare bazată pe încrederea în datele non-financiare.

Prima provocare ține de abilitatea de a extrage valoare din datele non-financiare, gestionând în același timp orice riscuri asociate, inclusiv confidențialitatea și respectarea protecției datelor.

A doua provocare ține de încrederea, obiectivitatea și credibilitatea datelor din spatele raportărilor non-financiare, în special atunci când sunt utilizate tehnologii precum automatizarea proceselor cu ajutorul roboților software (RPA) și a inteligenței artificiale (AI) în captarea și analiza datelor.

Pentru a câștiga încrederea în analiza datelor sunt importante 2 aspecte:

  1. Implementarea instrumentelor avansate pentru captarea și analiza datelor – în timp ce RPA poate sprijini sarcini impuse și consumatoare de timp pentru a fi îndeplinite mai eficace și mai eficient, iar AI poate oferi raportării o nouă profunzime a perspectivelor, cu toate acestea va mai dura timp până când majoritatea echipelor financiare să treacă dincolo de proiectele pilot izolate și să înceapă abordarea acestor tehnologii pe scară largă.
  2. Încrederea că informațiile rezultate din analiza datelor efectuate de sistemele avansate sunt corecte și de încredere – multe dintre sistemele financiare de astăzi au un anumit nivel de încredere și verificare încorporate în ele, totuși AI nu se bucură de același nivel de încredere. Cei mai mulți dintre liderii din domeniul finanțelor exprimă îngrijorări în legătură cu calitatea datelor produse de AI și riscurile asociate.

Promovarea acestei abordări mai transparente a raportării impune, la rândul său, schimbări nu numai în ce privește metodologiile și practicile, ci și mentalitățile și cultura companiei. Cultura organizațională va juca un rol din ce în ce mai important în raportarea corporativă în două privințe: în primul rând, echipele financiare îndeplinind un rol central în conducerea raportării transparente, creează o cultură deschisă și responsabilă care să răspundă cerințelor de raportare care se schimbă rapid. În al doilea rând, oferind investitorilor și părților interesate o perspectivă semnificativă, credibilă și relevantă, bazată pe date, asupra performanței și culturii organizației, compania demonstrează legătura dintre cultura firmei și valoarea performanței.

Există trei zone de acțiune care vor fi, probabil, esențiale pentru stimularea unei culturi a deschiderii și responsabilității în raportarea corporativă:

  1. Accentul pus pe o abordare solidă în ce privește cultura raportării
  2. Mixul de talente adaptat pentru a stimula schimbarea culturii financiare și a depăși rezistența
  3. Construirea încrederii și a eticii în ce privește utilizarea tehnologiilor de suport (RPA și AI)

Companiile pot răspunde la nevoia de transparență exprimată de investitori prin adoptarea unei noi culturi organizaționale privind raportarea corporativă și mentalități cu privire la informațiile pe care le împărtășesc cu investitorii și părțile interesate. Prin crearea de rapoarte care să includă indicatori financiari și non-financiare pentru a câștiga încrederea părților interesate, construirea unei culturi a raportării și consolidarea încrederii în analiza datelor cu tehnologii avansate, companiile contribuie la creșterea încrederii în mediul de afaceri.

[divider height=”30″ line=”1″]

 

 

 

 

 

Autor: Florentina Șușnea, Managing Partner, PKF Finconta

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Vladislav Dabija, Deloitte România: Acordul post-Brexit – reguli pentru schimburile comerciale cu produse de origine preferențială

Raluca Bâldea & Monica Zipiș, Deloitte România: Digitalizarea administrației fiscale din România, pe calea cea bună. Ce măsuri așteptăm în 2021?

Gabriela Ilie & Ana-Maria Vlăsceanu, Reff & Asociații | Deloitte Legal: Reguli privind detașarea lucrătorilor între statele UE. Ce obligații au angajatorii?

Studiu EY: Activitatea globală de fuziuni și achiziții a fost rezistentă la șocuri în 2020, se așteaptă o intensificare a activității în anii următori

Vlad Boeriu, Deloitte România: Necunoscutele anului 2021 –  factorii care ar putea influența activitatea companiilor anul viitor

Studiu Deloitte: Siguranța angajaților și revenirea la locul de muncă sunt principalele preocupări din perspectiva juridică ale organizațiilor, care anticipează reluarea unui nivel obișnuit de funcționare în prima jumătate a lui 2021

Studiu Deloitte: jumătate dintre consumatori consideră că noile experiențe digitale sunt un substitut satisfăcător pentru activitățile pe care le desfășurau înainte de pandemia de COVID-19

Studiu EY: Jumătate dintre șoferii români afectați de criza generată de pandemie au amânat achiziția unei mașini sau au ales o variantă mai ieftină

Raport Deloitte: Vânzările de mașini electrice vor crește anual cu 30% în următorul deceniu, iar una din trei mașini nou vândute în 2030 va fi electrică

Raluca Popa, EY România: România nu a reușit să elimine dubla impunere pentru majoritatea cazurilor închise în 2019


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


Sursă foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.