2016.08.12 Blog

Ilinca Păun: „Cel mai important aspect pentru dezvoltarea pieței imobiliare este dezvoltarea sectorului privat.”

  1. Care este ingredientul principal pentru toate serviciile pe care Colliers le oferă?

Aș spune că este mai degrabă un pachet de ingrediente. Punem accent pe valoarea adăugată serviciilor de consultanță oferite și aducem în business creativitate, energie și entuziasm. Ne place să creștem oamenii din echipă și investim constant în dezvoltarea lor: punem la dispoziție o platformă globală de knowledge numită Colliers University, organizăm în fiecare săptămână Ora de lectură și participăm la diverse traininguri, atât interne, cât și externe. Astfel, calitatea serviciilor oferite de Colliers este direct proporțională cu calitatea profesională a oamenilor.

  1. Pentru 10 ani consecutiv, Colliers International se află în top 100 cele de mai succes companii din domeniul outsourcing-ului. Unde vă vedeți în urmatorii ani?

În acest an, International Association of Outsourcing Professionals a nominalizat Colliers International pentru a 11-a oară în top 100 Cele mai de succes companii din outsourcing. Practic, în fiecare an de când acest clasament a fost creat, Colliers a fost mereu nominalizată, aceasta fiind o dovadă atât pentru noi, cât și pentru industrie, că livrăm constant servicii de cea mai bună calitate. Suntem încrezători că vom rămâne în acest clasament și continuăm să ne aducem aportul cât mai bine la dezvoltarea industriei de outsourcing. Pe plan local, avem un parteneriat important cu ABSL și ne implicăm activ în toate evenimentele industriei.

  1. În ceea ce privește România, care considerați că este cel mai important aspect pentru creșterea pieței imobiliare?

Cel mai important aspect pentru dezvoltarea pieței imobiliare este dezvoltarea sectorului privat. Este un ciclu firesc: atunci când companiile se extind, închiriază mai multe birouri, angajează oameni și astfel crește puterea de consum, care se reflectă apoi în extinderea retailerilor și dezvoltarea de noi centre comerciale, precum și în achiziția de apartamente și, respectiv, dezvoltarea de noi proiecte rezidențiale.

  1. Care sunt câteva dintre tendințele pieței ce caracterizează anul 2016?

Din punct de vedere investițional, anul acesta ne așteptăm la un volum mai scăzut față de anul 2015, de 550 – cel mult 600 milioane de euro, având în vedere că produsele tranzacționate, deși mai numeroase, au avut valori mai mici față de proprietățile vândute anul trecut. Până în prezent, volumul tranzacțiilor totalizează aproximativ 330 milioane de euro, dintre care jumătate a fost înregistrat pe piața de retail (30% din Mega Mall, Shopping City Sibiu si portofoliul Lidl).

Investitorilor cunoscuți, precum NEPI și Globalworth, li s-au alăturat companii prezente pe piața din România, dar care nu au mai fost implicate în tranzacții de ani buni, respectiv GTC, First Property, dar și jucători noi foarte mari, de tipul Blackstone, care a preluat portofoliul regional industrial al Immofinanz.

  1. Anul 2016 se dovedește a fi un an bun pentru imobiliare. Ce se anunță pentru 2017?

Piața de investiții și piața de birouri vor rămâne starurile real estate-ului și în 2017. Urmează a fi livrate mai multe proiecte de birouri în zone noi ale Bucureștiului, precum zona de centru-vest (Grozăvești), care se consolidează ca un nou pol important de birouri. Este un pas următor firesc în maturizarea pieței și ne așteptăm să asistăm la apariția de noi zone de birouri în București, precum și la începerea dezvoltării pieței de birouri în noi orașe secundare precum Craiova, Oradea sau Târgu Mureș.

  1. Cum vedeți evoluția pieței de industrial și logistic în 2017 și ce zone considerați că sunt cele mai atractive pentru investitori?

Credem foarte mult în dezvoltarea pieței industriale, acesta fiind unul din motivele pentru care ne extindem echipa pe acest sector. Ultimul an a adus schimbări importante, rata de neocupare (n.r.: procentul de spații libere din totalul spațiilor existente) a scăzut considerabil, de la 12 -13 % la sub 5%, așa încât dezvoltatorii privesc cu entuziasm posibilitățile construcțiilor speculative. Noii dezvoltatori se arată interesați de piața din București și sunt pregătiți de dezvoltare, iar cei prezenți se află deja în proces de construcție.

Focusul logisticienilor se află în continuare pe zona București (km 13/23 al autostrăzii A1), retailerii și curierii privind cu mai mult interes zonele centrale ale țării, precum Brașov, Sibiu și Târgu Mureș. Cluj-Napoca se anunță a fi interesant, de asemenea: dezvoltatorii locali construiesc speculativ, cei internaționali se află deja în piață și caută activ pre-contracte.

În ceea ce privește industrialul, cele mai active zone sunt cele dezvoltate pe industria textilă (zona Moldovei), oil&gas și automotive: Craiova – Ford, Pitești – Dacia și zona de vest (Timișoara, Arad, Oradea) care are cea mai mică rată a șomajului.

  1. Ce proiecte se află în desfașurare pe piața de birouri și retail și câte vor fi inaugurate în anul următor?

Pe piața de birouri, 13 clădiri de birouri sau parte din proiecte mai mari (dezvoltări în mai multe etape), sunt în prezent în dezvoltare, după cum urmează: Anchor Plaza Metropol, Aviatorilor 8, Gara Herăstrău, Globalworth Campus (prima clădire), Hermes Business Campus (ultima din cele trei clădiri), Metroffice (prima clădire), Oregon Park (primele două clădiri), Orhideea Towers, Timpuri Noi Square (prima fază), The Bridge (prima fază), The Landmark, Tunari Offices și Sema 3. Cele mai multe dintre acestea vor fi finalizate până la finalul anului 2016.

Pe piața de retail sunt patru proiecte în desfășurare, toate fiind anunțate a fi livrate până la finalul anului. Aceste proiecte sunt: Platinia Cluj Napoca (15.000 mp), Shopping City Piatra Neamț (28.000 mp), ParkLake Plaza (70.000 mp) și Veranda Mall  (38.000 mp).

În plus, încă cel puțin patru proiecte sunt anunțate a fi demarate în perioada următoare, însă cel mai probabil acestea vor fi livrate începând cu prima parte a anului 2018. Este vorba despre: Shopping City Satu Mare  (27.000 mp), AFI Palace Brașov  (45.000 mp), Shopping City Râmnicu Vâlcea (30.000 mp) și Festival Shopping Center Sibiu (40.000 mp).

  1. Care sunt efectele Legii dării în plată și cum s-a adaptat piața imobiliară la noile cerințe?

Deși este o perioadă relativ scurtă pe care o putem analiza, primele efectele au fost vizibile. Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai și, din informațiile anunțate de BNR, există deja un total de 3.907 notificări de dare în plată, dintre care 2.634 au fost contestate de bănci.

A fost resimțită încetinirea creditării atât pentru populație, cât și pentru firme, iar acest lucru va conduce inevitabil la încetinirea cererii  de apartamente din proiectele pentru clasa medie. De asemenea, majorarea avansului este un factor important în decizia de achiziție pentru persoanele cu venituri medii, așa încât ne așteptăm la o încetinire a  a dezvoltării de proiecte rezidențiale pentru clasa medie.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.