2015.12.10 Articole

IMM-urile cred că majorarea salariului minim le va crea dificultăți

76% dintre reprezentanții IMM-urilor care au răspuns unui sondaj derulat prin intermediul www.immromania.ro consideră că o creştere a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultăţi întreprinderii.

 Totodată, 62% din cei intervievaţi sunt de părere că o creştere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponobilizarea unor salariaţi. Doar 16% din repondenţi au afirmat că nu vor exista şi efecte asupra grilei de salarizare la nivelul întreprinderii (pentru toti salariaţii).

 Întrebaţi ce măsură consideră că sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura creşterea salariului minim în anul 2016, aceştia au solicitat: 80% stimularea investiţiilor, 75% simplificarea birocraţiei, 62% scăderea fiscalităţii 48% solicitând alte măsuri. 

 Respondenţii acestui sondaj sunt în proporţie de 45% microîntreprinderi, 18% întreprinderi mici, 27% întreprinderi mijlocii şi 9%întreprinderi mari. Referitor la numărul de salariaţi încadraţi la salariul minim pe economie (1050 lei), peste 54% dintre societăţile intervievate au între 1-5 salariaţi.

 Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 04-07 decembrie 2015 o consultare privind creşterea salariului minim pe economie în anul 2016.

 ”CNIPMMR apreciază că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern nu a inclus o creştere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, exprimându-şi convingerea că şi pe viitor, Guvernul şi partidele parlamentare nu vor lua o decizie în acest domeniu, fără o fundamentare riguroasă, fără realizarea unei notei de impact, fără aplicarea Testului IMM şi fără consultarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor”, au declarat reprezentanții Consiliului.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.