2017.07.11 Articole

Importanța economică a agriculturii românești

România are faima de ”grânarul Europei”. Dar cât din această afirmație este adevărată și cât s-a transformat în mit? De la an la an, problemele agricultorilor sporesc: lipsa irigațiilor, vremea nefavorabilă, fonduri și subvenții greu de accesat. Chiar și așa, agricultura este unul dintre cei mai importanți pilari ai economiei românești, contribuind anual în mod semnificativ la formarea Produsului Intern Brut, conform datelor apărute despre PIB-ul primului trimestu al lui 2017.

Sursă: Institutul Național de Statistică

                Agricultura a contribuit cu 7972,5 milioane de lei la PIB-ul al țării în primul trimestru al acestui an, mai mult decât alte sectoare precum activitățile de spectacole, culturale și recreative sau sectorul de asigurări. Trebuie avut în vedere faptul că primul trimestru al unui an nu este cel mai productiv pentru acest sector, generând mai multe cheltuieli decât beneficii.

                Ariile agriculturii au importanță diferită în funcție de zonele țării. Potrivit hărților Institutului Național de Statistică, concentrarea activității agricole este următoarea:

 

Păduri și altă vegetație forestieră

                Cum este de așteptat, zonele cu cea mai mare suprafață forestieră sunt cele ce acoperă aria Carpaților și Subcarpaților. Tot mai mulți investitori preferă acest tip de agricultură datorită rentabilității sale. La un lot de 1.000 de hectare se pot exploata 5.000 de metri cubi de fag și stejar și 7.000 de metri cubi de rășinoase.

 

Cereale

                Timiș și Călărași și toată zona Bărăganului sunt grânarele țării. Deși preferate de mulți agricultori, ele sunt printre cele mai delicate, având în vedere condițiile în care cresc: terenuri neirigate, lipsa solariilor, și așa mai departe. Chiar și așa agricultorii aleg aceste culturi pentru profitul mare pe care îl pot da dacă investiția este făcută cu cap. Tot mai mulți optează pentru semințe de hibrizi care pot face față condițiilor climatice și de sol, ca cele de la productori precum Dekalb, care inovează genetica produselor în funcție de nevoile pieței.

                Astfel, cultura de porumb poate aduce un profit brut de până la 40%, iar grâul de 39%. Rapița este și ea foarte agreată pentru biodiesel, ulei alimentar, improtanța mieliferă și funcția de rotație a culturilor. Este o plantă sensibilă, dar cu o alegere bună a seminței de rapiță se poate ajunge la un profit de 46%, fiind una dintre cele mai rentabile culturi de acest tip.

 

Fructe

Județele cu producția cea mai mare de fructe sunt Argeș, Vâlcea și Dâmbovița. În topul celor mai profitabile fructe găsim căpșunul, care poate aduce venituri de 100.000 lei pe hectar. De asemenea, mulți agricultori cresc zmeură, mure și afine pentru beneficiile economice pe care le aduc pe terenuri mici.

 

Legume

Dâmbovița, Galati și Dolj scot cel mai mare profit din culturile de legume. Legumele la modă sunt roșiile, cartofii mov și ardeii iuți. Agricultorii care practică o tehnologie scăzută, pe suprafețe mici, trebuie să aibă în vedere tendința consumului alimentelor pentru a scoate cel mai mare profit posibil din culturile lor.

 

Carne și efective animale

Timiș, Călărasi

                Timiș și Călărași sunt județele cu cea mai intensă activitate în domeniul creșterii animalelor și al zootehniei. Tot mai mulți fermieri au optat pentru rase locale de-a lungul anului trecut. Datorită Măsurii 10 agro-mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, fermierii care aleg să crească rase autohtone pot primi subvenții de până la 200 de euro pe an pentru fiecare bovină, sau 176 de euro pe an pentru fiecare exemplar din rasa porcină.

                Sectorul agricol este în continuare unul dintre cele mai profitabile pentru economia românească. De la legume, la cereale și până la silvicultură, tot mai mulți investitori scot beneficii în acest sector. Evaluând bine condițiile și opțiunile disponibile, se pot lua decizii atât profitabile, cât și responsabile cu mediul înconjurător.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.