2016.05.09 Articole

Investiţiile cu capital de risc se vor reaşeza în 2016

Nivelul investiţiilor cu capital de risc va deveni moderat în 2016, pe măsură ce investitorii încep să-şi concentreze atenţia asupra execuţiei. Această tendință vine după un an excepţional – 2015, în care s-au investit 148 miliarde USD într-un număr de 8.381 de tranzacţii – cel mai ridicat nivel de activitate al fondurilor cu capital de risc în ultimele două decenii, conform raportului EY Back to reality: EY global venture capital trends 2015.

Raportul indică faptul că scăderea înregistrată în trimestrul al patrulea al anului 2015 este posibil să se mențină în 2016, reflectând o reaşezare sănătoasă a pieţei și o mai mare precauţie în luarea deciziilor.

În 2015, finanţarea a crescut cu aproape 55% comparativ cu anul precedent, în timp ce volumele tranzacţiilor au crescut cu 10%, reflectând preferinţa investitorilor globali de a-și asuma mize mai puține, dar de mai mari dimensiuni pe companii recunoscute, aflate în ultimele etape ale procesului de finanţare – 80% dintre tranzacţiile şi sumele investite s-au regăsit în companiile aflate în etapa de generare de venituri, în timp ce 58% din capitalul investit a fost plasat în companii aflate în etape ulterioare.

Cea mai mare parte a activităţii de investiții s-a concentrat în primele trei trimestre ale anului 2015 și a scăzut în ultimul trimestru, cu un procent de 12% de la un trimestru la altul, ca urmare a îngrijorărilor legate de condiţiile din piaţă, de evaluările afacerilor, de ratele de profitabilitate şi de supra-finanţarea companiilor, care au dus la frânarea investiţiilor.

Fondurile cu capital de risc îşi adaptează modelul de business

În ciuda faptului că firmele aflate în ultimele etape de finanţare au captat majoritatea investiţiilor cu capital de risc (58%) în anul 2015, investiţiile în companiile aflate în primele etape de finanţare au înregistrat cel mai ridicat volum de tranzacţii, reprezentând 45% din cota globală de tranzacţii. Acest fapt reflectă preferinţa fondurilor cu capital de risc de a efectua un număr mare de investiţii mai mici în startup-uri, la valori mai mici.

Concentrare pe sectoare

Creşterea anuală a finanţărilor din domenii precum călătorii şi relaxare, sau servicii de informare pentru consumatori a atins 126%, respectiv 71% în 2015. Cu finanţări de 32,1 miliarde USD, incluzând aici tranzacţia cea mai importantă a anului (China Internet Plus Holding Ltd.), domeniul serviciilor de informare pentru consumatori s-a regăsit în frunte în termeni de sume atrase. Prin comparație, sectoare precum cel al bunurilor pentru gospodării şi birouri, sau cel al energiilor regenerabile, au cunoscut scăderi semnificative de finanţare, cu procente care au atins 43%, respectiv 15%.

Creșterea pieței chineze

Cu investiţii atingând 72,3 miliarde USD într-un număr de 3.916 tranzacţii, Statele Unite au continuat să domine peisajul global al finanțărilor cu capital de risc în 2015. Cu toate astea, a fost pentru prima dată când trei din cele mai importante cinci tranzacţii cu capital de risc s-au desfăşurat în afara SUA, toate având loc în China.

Finanţarea prin capital de risc în China a crescut de şapte ori în ultimii cinci ani, de la 7 miliarde USD în 2010 la 49 miliarde USD în 2015. În acelaşi timp, dimensiunea medie a tranzacţiilor s-a dublat, de la 15 milioane USD în 2010 la 30 milioane USD în 2015.

Pe baza acestor statistici, China reprezintă acum o zonă de investiţii de trei ori mai mare decât toate ţările Europei luate împreună, atrăgând finanţări totale de 49 miliarde USD prin intermediul unui număr de 1.611 tranzacţii, inclusiv câteva tranzacţii de peste câteva miliarde de dolari, inclusiv tranzacţia China Internet Plus Holding Ltd., în valoare de 3,3 miliarde USD.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.