2016.05.11 Articole

Investițiile din regenerabile s-au dus pe echipamente importate

Valoarea investițiilor directe totale în sectorul energiei regenerabile din România este estimată la șapte miliarde de euro, însă cele mai multe dintre acestea fiind realizate în echipamente importate, potrivit studiului „Impactul schemelor de sprijin a energiei regenerabile în România și lecțiile învățate din țările UE”, realizat de PricewaterhouseCoopers România și prezentat de Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC).

Potrivit documentului, între 25% și 35% din totalul investițiilor din sectorul energiei regenerabile generează efecte de multiplicare în economia românească. Astfel, în anul 2014 au fost create 5250 de locuri de muncă, dar numai o mică parte dintre acestea vor fi păstrate pe toată durata de funcționare a echipamentelor.

Datele studiului arată că marii consumatori de energie electrică au contribuit cu 8,1 miliarde de euro (aproximativ 5,8%) la Produsul Intern Brut (PIB) al României, în 2011.

De asemenea, aceștia au contribuit cu 930 de milioane de euro la bugetul de stat și la bugetele locale, în decursul aceluiași an, generând peste 5% din veniturile statului din impozitul pe profit, impozitul pe proprietăți, accize și redevențe.

Raportul PwC arată, totodată, că, în 2014, România avea al treilea cel mai mare impact al schemei de sprijin asupra prețului consumatorului în rândul celor 28 de țări din Uniunea Europeană (UE28), precum și al doilea cel mai mare impact al costurilor de transport/distribuție asupra consumatorului final, de 141%.

În raport cu țările UE28, România are al treilea cel mai mare impact al schemei de sprijin asupra prețului la consumatorul final în cadrul grupului selectat de state.

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.