2016.03.10 Articole

Liberalizarea prețului gazelor naturale, rediscutată cu FMI

Liberalizarea pieței gazelor va fi rediscutată cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale ca urmarea a prețurilor sub estimări de pe piețe internaționale, dar și de pe piața internă, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei  – ANRE,  Nicolae Havrileț.

„Vom analiza, împreună cu FMI și Banca Mondială, stadiul liberalizării pieței gazelor și vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că prețul gazelor pentru consumatorii casnici de pe piețele internaționale și de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi”, a spus Havrileț.

De asemenea, acesta a precizat că preţurile gazelor naturale din producţia internă pentru populaţie ar putea creşte cu 3% de la 1 iulie, și nu cu 10% cât era anunțat. Prețul de achiziție al gazelor naturale din producție internă pentru consumatorii casnici este de 60 de lei pe MWh.

”Dacă preţurile vor rămâne aşa pe plan internaţional sau vor scădea, această creştere nu va avea loc”, a mai declarat Havrileţ.

Misiunea FMI, condusă de Reza Baqir, se va afla la București în perioada 2 — 15 martie.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.