cladire de birouri 2020.09.27 Articole

Lucian Anghel, Timepal Romania & Facilities Management Services: Sănătatea și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri

Multă lumină naturală, sisteme de iluminat inteligente, un confort termic mai bun și o calitate sporită a aerului din interior sunt aspecte cruciale ale îmbunătățirii sănătății și stării de bine a ocupanților unei clădiri.

Chiar și în pandemie avem colegi care petrec timp în la birou, iar impactul modului de proiectare și întreținere a sistemelor clădirii asupra sănătății umane este bine documentat. Modul în care este constituit spațiul de birouri poate contribui la sănătatea ocupanților și, de aici, la atragerea și retenția chiriașilor: un lucru dorit de proprietarii de clădiri.

În clădirile existente pot fi încorporate strategii de îmbunătățire a standardelor, cu costuri reduse sau cu costuri mai ridicate, pornind de la optimizarea calității aerului din interior până la implementarea unor sisteme de management al clădirii – building management system.

Desigur există beneficii pentru mediul înconjurător care derivă din retehnologizarea clădirilor existente, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În mod tradițional, construcțiile s-au concentrat asupra spațiului și a eficienței operaționale care de multe ori a fost neglijată pentru a crea un mediu sănătos pentru ocupanții clădirii. Așa cum reiese din raportul realizat de World Green Building Council și numit „Sănătate, bunăstare și productivitate în birouri”, din cheltuielile obișnuite de exploatare, cheltuielile cu personalul reprezintă 90% din total, chiria și energia reprezentând 9%, respectiv 1%. Această defalcare arată că investiția în sistemele clădirii care susțîn sănătatea, contribuie la atragerea chiriașilor într-o clădire.

Datorită, în mare măsură, a înțelegerii modului în care pot beneficia de facilitățile clădirilor, în ultimii ani au apărut pe piață două sisteme de certificare care promovează sănătatea și bunăstarea într-o clădire. Standardul WELL Building și sistemul de certificare Fitwel oferă standarde complete pentru clădirile noi și dar și pentru cele vechi.

În 2016 s-au identificat trei caracteristici majore ale clădirilor care contribuie la wellbeing: calitatea aerului din interior, o iluminare mai bună și confortul termic sporit. O privire atentă la primele  două dezvăluie multe oportunități de îmbunătățire a clădirilor existente.

  1. Calitatea aerului din interior

„Sindromul clădirii bolnave” este cauzat de o clădire sau un spațiu închis cu o calitate a aerului slabă sau o iluminare slabă. Printre simptome se numără iritarea gâtului, probleme respiratorii, probleme cu nasul, alergii, dureri de cap, dureri ale corpului, lipsa de concentrare și febră. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 64 de milioane de angajați sunt expuși riscului de a suferi de „sindromul clădirii bolnave”.

Mai mult, aproximativ 30 la sută din clădirile noi și retehnologizate au un o calitate slabă a aerului de interior (IAQ – internal air quality). Studiile din domeniu arată că mai mult de 75% din timp, calitatea aerului slabă din interior este legată de sistemul HVAC.

Strategiile de HVAC eficiente și bine proiectate pot asigura sănătatea și bunăstarea într-un spațiu de lucru, printr-o calitate mai bună a aerului din interior. Proiectele de construcții noi ar trebui să investească într-o mai bună proiectare a instalației de HVAC, inclusiv sisteme dedicate de aer exterior, ventilație naturală, sisteme radiante, sisteme de ventilație de deplasare, senzori și alte strategii care nu numai că pot promova IAQ mai bune, dar și economisesc energie și asigură un confort termic sporit.

Provocarea este la clădirile existente care au sisteme vechi. Schimbarea filtrului HVAC este una dintre cele mai puțin costisitoare modalități de îmbunătățire a calității aerului din interior, și una dintre cele mai ușoare modificări pe care proprietarii și managerii clădirilor le pot face pentru a răspunde cerințelor ocupanților pentru un mediu de lucru mai sănătos.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard în clădiri verzi, o calitate mai bună a aerului din interior poate crește productivitatea cu 11% per angajat pe an.

  1. Sistemele de iluminat

Lumina este esențială pentru percepția culorii, formei și texturii. De asemenea, este foarte importantă pentru sănătatea umană, deoarece reglează ciclul nostru de veghe (ritmul circadian). La locurile de muncă, lumina zilei crește productivitatea și concentrarea. Deși proiectanții și inginerii au dezvoltat sisteme de iluminat electric care sunt corelate cu ritmul circadian, cel mai important aspect pentru sănătate este iluminatul natural și optimizarea fațadelor.

Ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru în interior și în majoritatea clădirilor existente, lumina zilei nu oferă suficientă iluminare care să susțînă ritmul circadian al ocupanților. De aceea calibrarea și funcționarea corectă a sistemelor de iluminat poate spori confortul vizual al ocupanților și experiențele utilizării spațiilor clădirii.

O strategie interactivă de management al iluminatului nu numai că oferă ocupanților clădirii flexibilitatea de a controla luminile adaptat la nevoile lor, dar le dă ocazia să-și controleze mediul, ceea ce conduce la o satisfacție mai mare.

[divider height=”30″ line=”1″]

 

 

 

 

 

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Vladimir Aninoiu, Deloitte România: Transformarea digitală, un proces cu avantaje nu doar financiare

Raport EY: Eșecul în asigurarea rezilienței rețelelor ocupă primul loc în top 10 riscuri pentru companiile din industria de telecomunicații

Limitarea interacțiunii impune regândirea strategiei de piață și a forței de vânzări în industria farma

Cristian Cârstoiu, EY România: Comportamentul companiilor, un nou factor în decizia de cumpărare a consumatorului?

Frauda „Mesaj de la șef” în perioada pandemiei

Studiu EY România: Sustenabilitatea va juca un rol important în redresarea companiilor

Munca de la birou devine munca de oriunde în lume, o tendință cu consecințe fiscale

Studiu EY: Diferențe între sectorul public și cel privat privind prioritizarea aspectelor de etică în utilizarea inteligenței artificiale

Studiu EY: Consumatorul român devine atent la calitate, preferă produsele locale și este pregătit să migreze către cumpărături online

Viorel Sbora, ATIPIC Solutions: Ȋn ce situații te poți aștepta la un control ANAF atunci când realizezi tranzacții cu părți afiliate


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


Sursă foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.