2017.07.10 Articole

Numărul de firme şi de angajaţi scade, deşi profitul creşte

Articol scris de Azaleea Cadinoiu, 10 iulie 2017

Piaţa muncii, ca şi piaţa produselor, este formată din furnizori şi clienţi. În economiile moderne, salariaţii îşi pun serviciile la dispoziţia angajatorilor. La fel ca şi în cazul pieţelor produselor, preţul plătit pentru muncă, în cazul nostru salariul lunar, este factorul cel mai important care influenţează cantitatea de muncă oferită. Salariile se determină similar preţurilor bunurilor şi serviciilor, pe baza cererii şi a ofertei. Aceşti indicatori stabilesc economia statului.

În ultimul timp, numărul firmelor cu capital de stat a scăzut, la fel şi numărul angajaţilor care lucrează în societăţile comerciale deţinute de stat, dar un lucru este cert, profitul a crescut și de asemenea, au scăzut şi datoriile.

Cu un an în urmă, pe 31 martie 2016, existau 239 de agenţi economici în prima situaţie şi 968 în cea de-a doua. În aceeaşi perioada, dar a anului 2017, în România se înregistrau 208 operatori economici la care statul era, direct sau indirect, acţionar unic sau majoritar, potrivit ultimelor date ale Ministerului Finanţelor Publice. La acest număr se adaugă şi cele 892 de societăţi la care unităţile administrativ-teritoriale erau, direct sau indirect, acţionar unic sau majoritar.

Aşadar, în doar un an, numărul total al companiilor deţinute de stat, în orice formă, a scăzut cu 107 unităţi, adică aproape 9%, dacă le adunăm şi pe cele controlate de Guvern şi pe cele controlate de autorităţile locale.

Numărul de salariaţi a scăzut şi el. La 31 martie 2017 lucrau 250.800 de oameni în firmele statului, majoritatea covârşitoare (177.000) în societăţile controlate de stat prin autoritatea centrală. Cu un an în urmă, numărul total de angajaţi era de 305.000, dintre care în societăţile mari, controlate de Guvern, 199.000, iar în cele ale autorităţilor locale 106.000. Aşadar, numărul lor a scăzut cu peste 54.000, adică aproape 18%.

De asemenea, au scăzut şi datoriile. La finalul lui martie 2017, plăţile restante ale agenţilor economici se ridicau la 4,6 miliarde de lei, dintre care cea mai importantă parte, de 3,8 miliarde, reveneau firmelor controlate de autoritatea centrală. Cu un an în urmă, totalul plăţilor restante se ridica la 12,3 miliarde, iar, atunci operatorii economici controlaţi de autorităţi locale stăteau mult mai slab față de acum: 5,8 miliarde de lei, faţă de doar 864 de milioane.

În ultimul an a scăzut şi numărul de firme ale statului, dar s-a redus și numărul de angajaţi. Cu toate acestea, partea bună este că la finalul lunii martie 2016, profitul brut realizat de firmele statului a fost de 1,9 miliarde de lei. În aceeași perioadă a anului 2017, cu mai puţine firme şi mai puţini angajaţi, profitul total brut al sistemului de stat a fost de 2,25 miliarde de lei, deci în creştere cu 18%.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.