2016.09.27 Articole

Peste 68% dintre firmele din turism au dificultăți financiare

Potrivit datelor Keysfin, din totalul de 2825 de firme active în sectorul turismului (agenţii de turism şi tur-operatori), 1938 înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea.

1088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%),748 au pierderi operaţionale (26%), 1.120 de firme, adică 40%, au un nivel de lichiditate sub cel acceptat, iar 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi.

Datele statistice, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale depuse la Ministerul Finanţelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenţii de turism şi tur-operatori a căror datorii au crescut între 2014-2015.

„În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluţie negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creşteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat”, afirmă experţii KeysFin, care au dezvoltat un instrument special de monitorizare a evoluţiei financiare a companiilor. 

Potrivit analiştilor, situaţia în care se află Genius Travel SRL este relevantă pentru sectorul de turism.

„Sunt peste 1000 de firme de turism, din toată ţara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an şi/sau acţionarii şi-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei. Există firme care au un grad de îndatorare >1,adică afacerea depinde mai mult de creditorii săi. În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment”, au mai spus experţii.

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.