2015.03.25 Blog

Creste exportul de materiale de constructii

Ieri, la Real Estate & Construction Forum, am reusit sa aducem la aceeasi masa de discutii jucatorii din cadrul acestui segment de business pentru a dezbate asupra celor mai de interes subiecte ale momentului.

In cadrul evenimentului a fost analizata piata de real estate din Romania: cele mai atractive proiecte ale dezvoltatorilor pentru piata in 2015– rezidential, comercial si birouri, evoluţia preţurilor si sursele de finantare, piata materialelor de constructii, aspecte fiscale si legislative specifice industriei.

Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: Dragos Vilceanu, Presedinte, Asociatia Brokerilor Imobiliari, Adrian Vascu, Presedinte, Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania si Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

”Potrivit Agentiei Naționale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in anul 2007 au fost inregistrate 700.000 de tranzactii. In anul 2009, numarul lor a scazut la jumatate, 350.000. In 2011 au fost inregistrate 550.000 de tranzactii, in 2012, 700.000, iar in anii 2013 si 2014, numarul tranzactiilor s-a menținut la 825.000 de tranzactii”, a declarat Dragos Vilceanu.

Adrian Vascu, Presedinte, Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a prezentat o analiza a orașului Cluj-Napoca.

”Numarul de locuinte a crescut constant in perioada 1977-2011, in paralel cu

cresterea suprafetei locative. Cresterea de 59%, respectiv aproape 42.000 locuinte construite in perioada 1977-1992 reflecta dezvoltarea extinsa a blocurilor de locuinte din perioada comunista. In aceasta perioada, cresterea suprafetei locative a depasit usor cresterea numarului de locuinte, ceea ce a condus la o minora crestere a indicatorului care reflecta suprafata medie/ locuinta, de la aprox. 32 mp/ locuinta in 1977 la 35 mp/ locuinta in 1992”, a precizat Adrian Vascu.

Potrivit acestuia, locuintele construite in perioada 1992-2002 au fost mai spatioase decat in perioada precedenta si numarul acestora a crescut cu 2%. In perioada 2002-2012 numarul de locuinte si numarul de camere au crescut semnificativ, desi populatia a inregistrat o usoara scadere (3%).

”Anul 2014 a fost marcat de foarte multe probleme practice: impozitul pe constructii, impozitul pe cladiri aplicabil in cazul amenajarilor de cladiri, reevaluari de cladiri, demolari si modernizari. Anul in curs va fi marcat de scutirea amenajarilor la cladiri de impozit pe constructii (indiferent de valoare), reducerea impozitului pe constructii de la 1,5% la 1% si de regulile speciale pentru contribuabilii care aplica IFRS”, Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

Cea de-a doua sesiune de discutii i-a avut ca invitați pe: Claudiu Georgescu, Presedinte, Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, Bogdan Pirvu, CEO, AdePlast, Andrei Sulyok, Director General, Lindab Romania si Bogdan Balan, Prduct Manager, Saint-Gobain Romania.

”AdePlast este cel mai important producator roman de materiale pentru constructii, cu capital 100% romanesc. Este totodata singura companie din Romania care produce termosistem complet cu certificare europeană ETAG”, a declarat Bogdan Pirvu, CEO, AdePlast.

Compania este prezenta in Oradea si Ploiești, iar in 2013 o noua investiție a fost lansata in Roman.

”Aerul contine peste 300 de compusi organici volatili din care peste 20 dauneaza sanatatii. Aerul neventilat afecteaza sistemul respirator, nervos si imunitar, conduce la stari de ameteala, alergii, iritaţii ale ochilor, nasului, pielii, tulburari de somn si digestive. 40 % din copiii de 4 ani sufera de cate o forma de afectiune alergica. Umiditatea de la interior ne influenteaza direct starea de sanatate. Nu putem avea control asupra umiditatii fara un sistem mecanic, centralizat, care sa controleze circulatia aerului interior – exterior”, a explicat Andrei Sulyok, Director General, Lindab Romania.

Acesta a prezentat avantajele Lindab Inside, sistem de ventilatie centralizat, care asigura in permanenta aportul de aer proaspat.

”De ce ne intereseaza tendintele in evaluarea impactului asupra mediului? In 2008 certificarea cladirilor era “right thing to do”, in 2014 ea se face la cererea clientilor (dezvoltatori). Specialisti in domeniu apreciaza ca peste 50% din spatiile de birouri noi din Bucuresti tintesc in 2015 o clasificare de sustenabilitate”, a declarat Bogdan Balan, Product Manager, Saint-Gobain Romania.

Compania a fost infiintata in 1665 in Franta. Este prezenta in 64 de tari si are 193.000 de  angajati.

”Desi industria constructiilor a scazut cu 10% in 2014 in Romania, piata materialelor de constructii a crescut cu 3% anul trecut. Putem intelege ca apare un fenomen prin care industria materialelor incepe sa de distanțeze de industria constructiilor. Acest lucru se realizeaza in primul rand prin cresterea exporturilor”, a declarat Claudiu Georgescu, Preşedinte, Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ANEVAR.

Sponsorul “Real Estate & Construction Forum” a fost ADEPLAST, iar partenerii media: Agenda Construcțiilor & Fereastra, Jurnalul de Afaceri, Imobiliare.net, Debizz, Business24, Legal Magazin, Promoafaceri, Ziare.com, Calendar Evenimente, Portal Finanțe, Govent, Startups.ro, Brightway, Learn&Go, 4Career si Social Media.

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.