2016.02.18 Articole

Potențial de investiții de 30 miliarde de euro

Românii care lucrează în afara țării ar putea face investiții în valoare de 30 de miliarde de euro anual în România. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Fundația Lufkin pentru Antreprenoriat și Migrație (FLAME) și prezentat astăzi la Banca Națională a României (BNR).

Calculele FLAME se bazează pe estimările ambasadelor și consulatelor românești privind numărul de români care muncesc în afara țării, număr care se ridică la peste 5 milioane.

Potrivit sursei citate, 70% dintre românii care muncesc afară trimit lunar bani în România, suma ridicânduse la 7 miliarde de euro pe an. Totuși, studiul arată că sumele pe care românii din diaspora le au disponibile pentru economisire sau investiții se ridică la 30 miliarde de euro pe an.

”În anii trecuți era vizibil faptul că marea majoritate a românilor care muncesc în afara țării își investeau banii în construirea de case. Tendința este acum de a face economii. Cei mai mulți dintrei ei economisesc în România, 54%, restul de 46% alegând să-și depoziteze banii în țările unde lucrează. De asemenea, 62% dintre participanții la studiul nostru au declarat că economisesc pentru a face afaceri. Este un lucru bun și trebuie să îi încurajăm să facă asta, dar nu numai în construcții”, a declarat Cristina Dobre, președinte, Fundația FLAME.

Potrivit acesteia, este vizibilă și tendința mirgrației muncitorilor români care lucrează deja în afara țării către statele nordice, fenomen vizibil în ultimii câțiva ani.

Prezent la eveniment, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ținut să aducă precizări unor poziții anterioare ale BNR privind numărul mare de firme fără activitate, sau cu pierderi, din România.

”Nu ești antreprenor dacă nu reușești să ții cheltuielile sub venituri, iar numărul mare de firme cu pierderi de pe piață înseamnă că procesul de ieșire este unul îngreunat și foarte costisitor. Credem că acesta este unul dintre motivele pentru care cei care dețin astfel de firme nu le închid. Vom verifica însă pentru a afla motivul”, a declarat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, gradul scăzut al culturii antreprenoriale din România este periculos.

”Cultura antreprenorială trebuie să fie dezvoltată.  Dacă nu ai cultură antreprenorială investitorii nu vor avea încredere în tine și vor alge alte mecanisme. Vorbind despre mecanisme, trebuie să dezvoltăm piața de capital din România ca mecanism alternativ de finanțare, nu ca pe un sistem de jocuri de noroc. Și acest lucru ține tot de cultura antreprenorială”, a completat guvernatorul BNR.

Banca Națională a României a găzduit astăzi conferința ”Diaspora şi antreprenoriatul – factori decisivi”.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.