2015.10.05 Articole

Primul studiu din România care analizează rolul HR-ului în crearea unei companii sustenabile

Rezultatele studiului ,,Rolul HR-ului în crearea unei companii sustenabile în România”, realizat de Invisible Nature, arată că percepțiile reprezentanților de resurse umane cu privire la rolul funcției de HR în crearea unei companii sustenabile sunt pozitive.

 De exemplu, 63,4% dintre respondenți sunt cu totul de acord că HR-ul trebuie să contribuie la crearea unei culturi organizaționale care să sprijine sustenabilitatea si să integreze sustenabilitatea în programul de training și leadership al companiei. De asemenea, 70% dintre participanții la studiu au răspuns că sunt cu totul de acord că HR-ul trebuie să fie implicat în activități de change management care să contribuie la adoptarea  principiilor și inițiativelor de sustenabilitate în companie.

 În practică însă, rezultatele studiului arată un nivel redus de implementare a unor acțiuni sau măsuri de HR din sfera sustenabilității. Doar 13,3% dintre respondenți au răspuns că dezvoltarea de poziții de sustenabilitate în companie este o practică adoptată în prezent și doar 6,7% au răspuns că sustenabilitatea este inclusă în traseele de dezvoltare a carierei.

 În ceea ce privește partea de training, esențială în construirea unei companii sustenabile, doar 23,3% dintre respondenți au răspuns că oferirea de traininguri pe sustenabilitate angajaților este o practică adoptată în prezent la nivelul companiei în care lucrează. Acțiunile cu cel mai ridicat nivel de adopție sunt legate de implicarea angajaților în inițiative de mediu la birou (46,7%) și de includerea unor principii de sustenabilitate și cerințe ce țin de etica în afaceri în codul de conduită pentru angajați (56,7%).

 În ceea ce privește barierele care împiedică HR-ul să aibă un rol strategic în inițiativele de sustenabilitate ale companiei, majoritatea obstacolelor menționate de respondenți sunt legate de implicarea și susținerea managementului, de modul în care HR-ul este perceput la nivelul companiei sau de strategia de business si viziunea companiei.

 Derulată în perioada mai – iulie 2015, cercetarea ,,Rolul HR-ului în crearea unei companii sustenabile în România” a presupus completarea unui chestionar online cu 15 intrebări. Rezultatele studiului se bazează pe răspunsurile complete a 30 de respondenți, reprezentanți de HR în poziții de management sau coordonare din companii locale și multinaționale din diverse industrii din România.

 Studiul integral îl puteți consulta aici: http://we.tl/6MocwHZ705

 Destinat reprezentanților de HR cu funcții de management sau coordonare, ,,Rolul HR-ului în crearea unei companii sustenabile în România” este primul studiu din țara noastră care adresează acest subiect. Cercetarea a avut ca obiectiv analiza percepției managerilor de resurse umane cu privire la rolul funcției de HR în avansarea sustenabilității în companie si măsurarea nivelului de adopție de către departamentele de HR a unor acțiuni din sfera sustenabilității. Studiul și-a propus, totodată, să identifice barierele care împiedică HR-ul să aibă un rol strategic în inițiativele de sustenabilitate ale companiei.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.