2017.03.16 Blog

Reprezentanții industriei financiar-bancare s-au reunit în cadrul celei de-a patra ediții „Romanian Financial Conference”

BusinessMark a organizat pe 15 martie 2017, cea de-a a IV-a ediție „Romanian Financial Conference”, la Hotel Radisson Blu, București.

Specialiștii în domeniu au abordat teme precum: prespectivele generale ale economiei românești și implicațiile în mediul bancar, reglementarea și legiferarea în domeniul creditării, provocări generate de evoluțiile externe, prespective privind intermedierea financiară în zona IMM-urilor. De asemenea, s-a discutat despre managementul riscului, digitalizarea sistemului bancar, evoluția sectorului financiar nebancar, piața asigurărilor din România, finanțarea prin piața de capital, piața românească de leasing (evoluție, contribuții, priorități).

Speakerii prezenți în prima sesiune au fost: SERGIU OPRESCU, Președinte Asociația Română a Băncilor, Președinte Executiv, Alpha Bank, FLORIN DĂNESCU, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor, PETRE BUNESCU, Director General Adjunct, BRD-GSG, MIRELA IOVU, Vicepreședinte, CEC Bank, RĂZVAN BUTUCARU, Partner Financial Advisory Services, Mazars România. Această sesiune a fost moderată de GABRIELA FOLCUȚ, Președinte Comisia de Comunicare, Asociația Română a Băncilor.

SERGIU OPRESCU a confirmat creșterea economică, însă a ținut să atragă atenția asupra zonelor vulnerabile: „În momentul de față, producția efectivă este aproape de potențial, ceea ce înseamnă că utilizăm capacitatea de producție la nivel maxim. Pe de-o parte, este o vulnerabilitate, dar pe de altă parte, poate fi și o oportunitate de finanțare pe viitor pe care sistemul bancar ar trebui să o ia în calcul. O altă zonă de îngrijorare este aceea că populația activă a României este în scădere din cauza valului emigrațional care a început odată cu intrarea în Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să ne îndreptăm atenția spre analiza dinamică în proiecție pentru a încerca să ne dăm seama ce se va întâmpla cu populația activă a României pentru a încerca să rezolvăm această problemă pe termen lung.”

Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, FLORIN DĂNESCU, a subliniat importanța IMM-urilor în economia românească: „Creditarea are un rol important într-o economie pe care vrem să o dezvoltăm. Dacă ne referim la capacitatea motorului nostru de producție, economia, am putea alege exemplul IMM-urilor. De-a lungul istoriei IMM-urilor în România,  80% dintre ele nu au folosit creditul bancar sau un alt tip de finanțare externă. Este esențial să creștem acest motor de producție deoarece reprezintă 65% din locurile de muncă din România.”

În continuare, PETRE BUNESCU, Director General Adjunct BRD-GSG, a vorbit despre evoluția sistemului bancar pe termen mediu și lung: „Deși sistemul bancar a înregistrat o creștere moderată de activitate de creditare, există modalități prin care această creștere a creditării să cunoască o evoluție și mai bună. Spre exemplu, în sistemul bancar există suficientă lichiditate care așteaptă, într-un sens activ, să găsească debușee într-o creditare eligibilă sănătoasă. De asemenea, IMM-urile au început să-și revină după criză, așa că putem găsi și aici spațiu de creditare. Mai mult, activarea și abordarea mai curajoasă a absorbției de fonduri europene reprezintă o oportunitate pentru clienții bancari să dezvolte proicte de investiții și de retehnologizare.”

Vicepreședinte CEC Bank, MIRELA IOVU, a vorbit despre insolvență: „Am avut așteptări mari de la noul cod al insolvenței și mă refer în special la acea parte a codului care se referă la prevenirea insolvenței. Cu toate că s-au făcut progrese și creditorii au mult mai multe instrumente în cadrul procedurii de recuperare a creanțelor, ar trebui să ne concentrăm cu toții pe măsuri de prevenție. La nivel european și internațional se vorbește despre acordarea unei a doua șanse.” De asemenea, doamna Mirela Iovu și-a exprimat părerea despre companiile noi înregistrate de către tineri: „Ar trebui să acordăm mai multă atenție industriilor creative și afacerilor sociale pentru a păstra potențialul creativ în interiorul României.”

RĂZVAN BUTUCARU, Partener Financial Advisory Services, Mazars România, a oferit detalii despre modul în care societățile de servicii financiare răspund la creșterea bruscă a procesului de digitalizare: „Tehnologiile digitale ajută companiile financiare cu noile reglementări și se concentrează asupra confidențialității datelor și analizei de date. Astfel, conform unor studii, 31% dintre respondenți consideră că tehnologiile digitale pentru sistemul de plăți mobile sunt extrem de utile în îndeplinirea noilor cerințe legale. 49% dintre respondenți spun că tehnologiile avansate a analizelor de date au fost extrem de utile în îndeplinirea noilor cerințe, iar 66% dintre respondenți susțin că tehnologiile digitale au asigurat sistemele securității cibernetice și confidențialitatea datelor.”

În cea de-a doua sesiune, discuțiile au fost conduse de următorii speakeri: PAUL MITROI, Director, Direcția Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurări-Reasigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, FLORENTINA ALMĂJANU, Director General, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, ANCA BĂBĂNEAȚĂ, CEO, Gothaer Asigurări-Reasigurări, BOGDAN ANDRIESCU, Președinte, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, MELANIA HĂNCILĂ, Director Executiv, Asociația Societăților Financiare din România, MUGUR POPESCU, Director investiții, BCR Pensii, Membru Board, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, JAN PRICOP, Director Executiv, Asociația Administratorilor de Fonduri. Panelul a fost moderat de DANIEL DRĂGAN, Managing Patner, BusinessMark.

PAUL MITROI, Director, Direcția Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurări-Reasigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, a oferit detalii despre rolul proiectului «Solvabilitate II» pe piața de asigurări: „Proiectul «Solvabilitate II» a schimbat total paradigma de desfășurare a asigurărilor. Asiguratorul trebuie să-și facă o planificare pe 3-5 ani, care ar trebui, cu ajutorul informațiilor pe care le colectează și a instrumentelor pe care le are la îndemână, să încerce să detecteze posibilele devieri ale jucătorilor din piață.”

FLORENTINA ALMĂJANU, Director General, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, a povestit despre industria asigurarilor în anul 2017: „Focusul industriei de asigurări, în anul 2017, trebuie să fie pe consumator. Doar o afacere stabilă, echilibrată și, de ce nu, profitabilă, poate să se ridice la nivelul așteptărilor consumatorilor. De asemenea, una dintre soluțiile pentru stabilizarea pieței de asigurări este creșterea interesului consumatorilor pentru asigurările facultative. Mai mult, creșterea nivelului educației financiare este esențială pentru atingerea acestui obiectiv, iar UNSAR va dezvolta în 2017 un program propriu în acest sens.”

În continuare, ANCA BĂBĂNEAȚĂ, CEO, Gothaer Asigurări-Reasigurări, a explicat importanța implementării Insurance Distribution Directive (IDD): „IDD-ul reasează întreg procesul de creare, distribuție și vânzare al produselor pe o structură permanent raportată la client și interesele sale. Astfel, interesele consumatorului trebuie luate în considerare pe întreg ciclul de viață al unui produs, activitățile de distribuție sunt desfășurate în concordanță cu interesele consumatorilor, iar consumatorii cumpără produse care le sunt adecvate și potrivite profilului lor.”

BOGDAN ANDRIESCU, Președinte, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, a vorbit despre contextul economic din România: „Suntem pe ultimul loc în Europa după numarul de IMM-uri, având doar 426.000. Starea critică a IMM-urilor din România a fost adâncită de noi decalaje de dezvoltare a crizei globale. Recuperarea decalajelor de dezvoltare din alte state ale Uniunii Europene a fost posibilă și datorită asigurărilor. IMM-urile din România sunt încă la limita supraviețuirii și orice tip de risc care apare poate însemna un adevărat dezastru. Un incendiu poate închide o afacere, de aceea asigurarea este un instrument de bază în managementul riscului. Din păcate, este foarte puțin folosit de IMM-urile românești.”

MELANIA HĂNCILĂ a subliniat importanța produselor industrilor: „Avem nevoie de stabilitate legislativă și de o mai bună conștientizare a autorităților publice asupra rolului pe care îl au industrile noastre în economie. De asemenea, e necesară o atentă considerare a impactului modificărilor legislative asupra industriei financiare, dar și asupra economiei în ansamblu pentru că anumite măsuri restrictive reduc concurența și pun presiune negativă asupra ofertei de servicii financiare.”

MUGUR POPESCU, Director investiții, BCR Pensii, Membru Board, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, a vorbit despre importanța Pilonului II: „După estimările noastre, Pilonul II reprezintă pentru majoritatea românilor singurul instrument de economisire pe termen lung și mai puțin de 4% din populație știe să răspundă unor noțiuni relativ simple de investire, economisire și planificare financiară.”

JAN PRICOP, Director Executiv, Asociația Administratorilor de Fonduri,  a precizat aspectele privind evoluţia industriei fondurilor de investiţii: „La nivel global, în ultima decadă, 2005-2015, activele au crescut de 2,6 ori, ajungând la un nivel de circa 40 de trilioane de euro. În toată această perioadă, investițiile nete au fost pozitive, chiar și în perioada de criză economică. De asemenea, la nivel mondial, cele mai populare modalități de investiții rămân fondurile de acțiuni, urmate de fondurile de obligațiuni și cele diversificate.”

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.