2015.12.02 Articole

Șase inovații smart în energia regenerabilă

Inovația ajută energia regenerabilă să devină mai accesibilă, mai puternică și mai eficientă. The Guardian a făcut recent o analiză a 6 invenții care vor schimba pe termen scurt sectorul energiei regenerabile.

Panouri solare imprimabile

Spre deosebire de majoritatea panourilor solare, care folosesc celule din siliciu, cernelurile solare pot fi imprimate pe la role de plastic până la dimensiunea A3. Cerneala poate fi aplicată prin diverse metode, inclusiv acoperire prin pulverizare și serigrafie. Ușoară, low-cost și flexibilă cerneala solară poate fi aplicată pe o gamă largă de materiale și dispozitive, cum ar fi ferestre, smartphone-uri și computere.

„Puteți pune aceste celule oriunde vă puteți gândi”, a declarat Fiona Scholes, un om de știință la Organiza Commonwealth Scientific and Industrial Research, Agentia Nationala știință din Australia. Organizația a dezvoltat produsul în ultimii opt ani și a testat celulele imprimabile pe propriul acoperiș în ultimii doi ani.

2. Turbine eoliene plutitoare Mările scoțiene vor juca în curând rolul gazdei celui mai mare parc eolian plutitor din lume, după ce Guvernul a aprobat un proiect al gigantului de petrol și gaze Statoil în urmă cu două săptămâni. Cele cinci turbine eoliene plutitoare de 6MW, interconectate cu cabluri și atașate la fundul oceanului printr-un sistem de ancorare, vor fi primele în apele din Marea Britanie și este de așteptat să genereze suficientă energie pentru a alimenta 20.000 de case. „Aceste turbine eoliene plutitoare ar putea fi un gamechanger pentru industrie”, a afirmat Paul Mitchell, directorul Institutului de Energie Aberdeen. Există deja alte două proiecte în etapele incipiente de dezvoltare în Scoția și altele în curs de desfășurare în Norvegia, Portugalia, SUA și Japonia. Dar este necesară mai multă cercetare pentru a monitoriza modul în care interacționează cu mediul și este foarte probabil să fie nevoie de cel puțin cinci ani pentru ca turbinele eoliene plutitoare să fie disponibile comercial.

3. Baloane solare pentru taberele de refugiați În cazul dezastrelor umanitare, generarea de energie este o prioritate imediată pentru agențiile de ajutorare. În taberele de refugiați, care sunt adesea în locuri îndepărtate de accesul la rețeaua națională, generatoarele diesel sunt cele mai frecvent utilizate, deși ele pot fi dificil de localizat și de transportat într-o zonă de conflict. De asemena, acesta sunt și costisitoare. O echipă de designeri francezi crede că a găsit o solutie ecologică, prin intermediul Baloanelor Zephyr, care au un diametru de 4m și ar putea oferi suficientă energie pentru 50 de persoane, pentru un spital improvizat sau pentru o unitate de telecomunicații. Electricitatea este trimisă înapoi la sol unde poate fi depozitată într-o baterie sau unde poate fi utilizată imediat. Produsul, a atras sprijin de la firma de energie EDF după ce a câștigat concursul francez Dyson. Echipa caută acum fonduri pentru a construi primul prototip care se așteaptă să fie gata până în 2017. Se estimează că produsul va fi pe piață un an mai târziu. Cercetătorii spun ca soluția lor ar putea fi, de asemenea, potrivită pentru evenimente în aer liber, pentru comunitățile izolate și pentru orașele foarte dense care nu dispun de spațiu.

4. Pompe de apă alimentate cu energie solară Seceta nu este ceva străin în Africa, iar faptul că lipsa apei generează boli și conflict este ceva cunoscut. Studiile guvernamentale susțin că din cauza schimbărilor climatice, aproximativ o jumătate de miliard de oameni ar putea fi afectați de secetă în cinci ani. Cu toate acestea, multe dintre cele mai uscate părți ale continentului sunt situate deasupra unora dintre cele mai mari rezerve cu apă dulce subterană. În unele părți ale continentului, pompele de apă alimentate cu energie solară ajuta deja comunitățile să ajungă la apă. Pompele pot extrage 30.000 de litri de apă în fiecare zi. Din păcate, din cauza conflictelor din zonă, pompele trebuie să fie protejate de gărzi înarmate.

5. Panouri solare inspirate de Kirigami Cercetatorii sunt în curs de dezvoltare o unei noi soluții, inspirate de Kirigami, arta japoneză de tăiere a hârtiei. După ce a lucrat cu artistul hârtiei Matt Shlian, Max Shtein și echipa sa de la Universitatea din Michigan au creat un panou solar cu un nou design, în care elementele individuale se înclină și se mută atunci când panoul este tras, exact ca în cazul hârtiei decupate. Ei cred că aceste noi panouri ar fi mai ușor de instalat decât panourile convenționale și că pot fi făcute din materiale mai ieftine și mai ușoare. Studiile făcute pe noua soluție arată că aceasta ar putea face producerea de energie cu 35% mai eficientă decât panourile tradiționale staționare.

6. Un felinar din surse regenerabile Cercetatorii din Malaezia au creat o lumină care combate schimbările climatice, dar luptă simultan și cu bolile cauzate de țânțari. Lumina stradală de tip LED este un hibrid de energie regenerabilă, care încorporează atât un panou solar cât și o turbină eoliană. Țânțarii sunt atrași de lampă deoarece aceasta emite dioxid de carbon. Cercetatorii speră că noua formă de iluminat ar putea ajuta la prevenirea febrei dengue, un virus care este larg răspândit în tropice și pentru care nu există în prezent niciun vaccin.  Produsul rezistă mai mult decât cele de iluminat stradal tradiționale, dar pilotul costă 20.000 £, iar lămpile individuale costă în prezent în jur de 1.700 £. Două lămpi pilot sunt folosite în prezent în campusul Universității din Kuala Lumpur, iar alte șase lămpi sunt amplasate în alte părți ale orașului. Produsul este gata de a intra pe piață.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.