2016.03.11 Articole

Scăderi salariale din prima lună a anului

Câştigul salarial mediu net a înregistrat în ianuarie 2016 o scădere de 171 de lei (-8,1%), față de decembrie 2015, situându-se la 1943 lei. De asemenea, valoarea salariului mediu brut a fost de 2688 lei, cu 8,3% mai mic decât în luna decembrie 2015.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, printre cauzele acestei scăderi se numără nerealizarea producţiilor, încasările mai mici și angajările de personal cu câştiguri salariale mici. De asemenea, o altă cauză ar fi acordarea în luna decembrie a bonusurilor sau a primelor.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi în fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 33,1%, respectiv cu 30,9%.

Alte domenii afectate de reducerile salariale sunt mineritul, intermedierile financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) activităţile de editare, cercetare-dezvoltare, dar și fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (+2,6%) și  activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (+0,7%).

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.