2017.01.09 Articole

Schimbari importante în ceea ce privește impozitarea microintreprinderilor

Iancu Guda, Services Director Coface, a realizat un studiu de impact cu privire la situația microintreprinderilor în contextul Ordonanței de Urgență care a fost adopatată vineri, 6 ianuarie 2017.

Potrivit acestuia, noile reglementari au impact direct asupra a 9 din 10 companii, care reunesc aproximativ 1,2 milioane de angajați.

 “Noul guvern a adoptat vineri, 6 ianuarie, o Ordonanță de Urgență care aduce schimbari importante în ceea ce privește impozitarea microintreprinderilor. Cele mai importante schimbari sunt:

  • Se ridică pragul pană la care o firmă este considerată microintreprindere, de la 100.000 EUR anterior la noul prag de 500.000 EUR;
  • A fost introdusă cota de impozitare de 1% din venituri pentru microintreprinderile cu unul sau mai mulți salariați, în timp ce cota de 3% pentru microintreprinderile cu nici un salariat ramâne valabilă. Anterior, cota era cuprinsă între 1% și 3% în funcție de numărul de salariați: un procent din venituri pentru microintreprinderile cu cel puțin doi salariați, 2% pentru cele cu un singur salariat și 3% pentru cele care nu au nici un angajat.

Deoarece în OUG nu se menționează nimic despre articolul cu privire la opțiunea contribuabilului de a alege între impozitul pe venit sau cel pe profit, deducem că această posibilitate de selecție ramâne în vigoare. De asemenea, pe același principiu, deducem că scutirea impozitului pe profitul reinvestit în echipamentele special prevăzute în actualul cod fiscal (subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9) râmane valabilă. Acesta este scenariul de baza, cel mai probabil.

Totuși, deoarece aceste supoziții nu sunt foarte clare, calculăm impactul noilor reglementari asupra microintreprinderilor în care devine obligatorie plata impozitului pe venit (3% pentru microintreprinderile cu zero salariați și 1% pentru cele cu cel puțin un salariat) indiferent dacă compania înregistreaza profit sau pierdere. Acesta este scenariul secundar, mai putin probabil.”

Concluzia specialistului este următoarea: ”Declarativ, aceasta ordonanță sprijină 90% din companiile din Romania (microintreprinderile care înregistrează venit sub 500.000 EUR) prin diminuarea impozitarii (impact benefic estimat in scenariul de baza aprox. 955 mil RON). În ciuda acestui fapt, costurile suplimentare cauzate de creșterea cu 16% a salariului minim brut pe economie, de la 1.250 RON la 1.450 RON începând cu 1 februarie, anulează complet acest beneficiu. Astfel, impactul net asupra companiilor este ZERO și, în esența, vorbim despre o redistribuire.”

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.