2015.11.13 Articole

Schimbările climatice ar putea afecta valoarea acțiunilor

Ecologiștii nu sunt singurii care sunt îngrijorați de schimbările climatice. Un nou studiu a calculat riscul la care ar fi supuse piețele financiare în cazul în care temperatura ar urca fără a fi luate niciun fel de măsuri. ”Lipsa de acțiune ar fi o investiție proastă,” se spune în respectivul studiu.

 Un studiu recent al Institutului Cambridge pentru un Management Durabil a calculat care ar fi prețul în cazul în care nu s-ar întreprinde nimic în sensul atenuării schimbărilor climatice. Investițiile de portofoliu constituite în principal din acțiuni ar putea pierde aproape jumătate din valoarea lor, dacă încălzirea globală nu ar fi încetinită.

În schimb, în ​​cazul în care temperatura Pământului este împiedicată să se ridice cu mai mult de 2 grade peste nivelurile pre-industriale, PIB-ul mondial ar putea fi cu 20% mai mare în anul 2050, decât în prezent, potrivit studiului, care a fost lansat joi, 12.11.2015.

Cu mai puțin de trei săptămâni rămase până la următoarea Conferință asupra Climei a Organizației Națiunilor Unite, studiul se constituie ca unul dintre primele de acest gen care să se concentreze în primul rând pe efectul încălzirii globale asupra piețelor financiare.

Cercetatorii au testat portofoliile financiare, simulând șocurile pieței, generate de diferite scenarii cu privire la schimbările climatice.

 Costuri pe termen scurt, beneficii pe termen lung

Studiul postulează că măsurile politice radicale de atenuare a schimbărilor climatice ar avea inițial un impact negativ asupra economiei reale și a sectorului financiar. Cu toate acestea, pe termen lung, producția economică globală ar putea beneficia de limitarea încălzirii globale la două grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Dacă se realizează acest obiectiv, PIB-ul mondial ar putea fi cu mai mult de 20% mai mare până în 2050, comparativ cu un scenariu în cazul în care nu se ia nicio măsură politică și utilizarea combustibililor fosili crește, a găsit respectivul studiu.

Investitorii de pe piețele financiare se vor confrunta cu provocări serioase în cei cinci ani care au mai rămas până în 2020. Investițiile de portofoliu constând în principal din acțiuni sunt supuse unui risc de a pierde până la 45% din valoarea lor, dacă nu se iau măsuri politice de combatere a schimbărilor climatice iar utilizarea combustibililor fosili continuă să crească, piețele în curs de dezvoltare fiind în acest caz cele mai afectate.

Chiar și în ​​cazul în care vor fi luate măsuri politice radicale pentru a limita schimbările climatice la două procente, oamenii de știință se așteaptă, de asemenea, ca valorea acțiunilor să se prăbușească inițial, dar niciodată cu mai mult de 15%; în acest scenariu ei se așteaptă însă ca piețele să recupereze mult mai repede scăderea inițială.

 Un apel la acțiune

Potrivit studiului, investitorii și-ar putea diminua la jumătate aceste riscuri prin restructurarea portofoliilor. Cei care se vor mișca mai repede ar avea un avantaj prin faptul că vor investi mai devreme în industriile și țările mai puțin susceptibile de a fi afectate de schimbările climatice. Dar acest lucru lasă încă jumătate din riscurile asociate cu schimbarea climei în imposibilitatea de a fi acoperite. Aceste riscuri nu vor putea fi acoperite de investitori deoarece afectează întreaga piață, spun cercetatorii.

Scott Kelly, unul dintre autori, vede studiul ca pe un alt motiv pentru factorii de decizie să se angajeze în adoptarea unor măsuri drastice la viitoarea Conferință ONU de la Paris privind schimbările climatice.

„Mesajele noastre cheie sunt că riscul schimbărilor climatice sunt reale, iar comunitatea de investiții trebuie să ia aceste riscuri în considerare”, a declarat Kelly pentru DW.

„Unul dintre factorii de risc-cheie ai schimbărilor climatice este că, cu cât așteptăm mai mult pentru a face ceva, cu atât mai mare va fi costul „, a adăugat Kelly. „Ceea ce piețele financiare și mediul de afaceri ar dori să vadă este o tranziție ordonată către un viitor cu emisii reduse de carbon.”

 „Cel mai mare eșec al pieței pe care lumea l-a văzut vreodată”

Constatările lui Kelly și ale colegilor săi sunt în mare parte, în conformitate cu alte studii privind impactul economic al schimbărilor climatice. Nicholas Stern a publicat un raport discutat pe larg în 2006, care a susținut că schimbările climatice a fost ” cel mai mare eșec al pieței pe care lumea l-a văzut vreodată.”

Stern, fost economist-șef la Banca Mondială, a constatat că beneficiile măsurilor ferme împotriva schimbărilor climatice și aplicarea lor cât mai rapidă ar depăși în mod clar costurile economice pe care le presupune lipsa oricăror acțiuni în acest sens. Mai recent, Stern a susținut că acțiunea politică ar fi chiar mai urgentă decât raportul precizat inițial.

În luna iulie a acestui an, doi cercetători de la Școala de Economie din Londra au publicat un studiu argumentând că beneficiile de a preveni schimbările climatice au fost mai mari decât dezavantajele – nu doar la scară globală, dar și pentru fiecare țară în parte, contrazicând opinia comună care prezintă schimbările climatice ca pe o „tragedie comună”.

Într-un discurs ținut în septembrie, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a numit schimbările climatice ca pe o amenințare semnificativă la adresa stabilității financiare, susținând că, printre altele, costurile de asigurare legate de vreme au crescut în mod dramatic din anii `80. „Provocările reprezentate în prezent de schimbările climatice pălesc în importanță comparativ cu ceea ce ar putea veni”, a declarat Carney.

Sursa: DW (Deutsche Welle)

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.