Cladire inteligenta 2019.11.28 Blog

Serviciile de Facilities Management și clădirile inteligente

Clădirile inteligente utilizează deja senzoristică și IoT (Internet of Things), iar tendința va continua și în anii următori. Unele studii arată clar faptul că, în prezent, clădirile inteligente se situează printre principalele arii de utilizare integrativă a sistemelor IoT.

În mod evident, IoT și IT-ul sunt esențiale în clădirile inteligente din zilele noastre. Cu toate acestea termenul de clădire inteligentă, definiția sa, numeroasele sale aspecte, tehnologii și standarde de construcții inteligente etc. existau cu mult înainte să se inventeze chiar și termenul de Internet of Things.

Conceptul clădirilor inteligente nu e nou 

Clădirile inteligente, sau cel puțin cele care erau numite așa, datează din vremurile în care Google nu exista încă. Societatea Americană a Inginerilor specizați în Încălzire și Climatizare (ASHRAE) a fost fondată în 1894. Majoritatea publicațiilor cu abordări noi în domenii precum managementul energiei, HVAC și alte domenii care încă mai contează din perspectiva clădirii inteligente, au apărut în anii 1970.

Sectorul de Facilities Management ca disciplină nu este tocmai nou nici el. Totuși, aici au avut loc multe schimbări, inclusiv tehnologice. Așadar, iată-ne, într-o epocă în care IoT, integrarea IT (Tehnologia Informației) și OT (Tehnologia Operațională), analizele de big data, cloud, AI și toate tehnologiile de tip platformă, plus mai multe alte aplicații inovatoare ale acestora, conduc transformarea digitală.

De asemenea, se schimbă semnificația pe care o dăm în viața noastră clădirilor inteligente, pe măsură ce acestea provoacă transformări ale comportamentelor umane și ale structurii sociale. Iată de ce este timpul să aruncăm o privire spre clădirile inteligente și gestionarea instalațiilor asa cum se face astăzi și cum o vom face mâine.

Clădirile inteligente cer Digital Facilities Management

Aici ne referim la clădiri în sensul cel mai larg posibil, inclusiv fabrici, hoteluri, aeroporturi, clădiri rezidențiale și toată activitatea care se desfășoară în acestea – încălzire, ventilație, ascensoare, răcire, securitate, iluminare, o listă extinsă.

Chiar dacă excludem locul în care locuim și unde ne simțim acasă, petrecem mult timp în clădiri și alte facilități. De multe ori nu ne dăm seama, cu excepția cazului în care suntem, bineînțeles, manageri de facilități, dar există multe sarcini, procese și eforturi pentru a face clădirile să ne ofere siguranță, să fie agreabile, eficiente (din punct de vedere al ecologiei, costurilor și așa mai departe) și, din ce în ce mai „inteligente”.

Prin abordarea digitală, specialiștii de FM vor putea în cele din urmă să răspundă la întrebările FM din totdeauna:

 • Ce spații gestionăm?
 • Ce echipamente avem?
 • Unde sunt amplasate spațiile și echipamentele?
 • Cum sunt identificate echipamentele?
 • Cum funcționează componentele acestui sistem?
 • Ce instrucțiuni și ce documentație avem pentru active?
 • Care este istoricul echipamentelor (probleme, inspecții, solicitări de service, etc.)?

Prin integrarea acestor date de bază în serviciile de Facilities Management digitalizate se vor putea realiza:

 • Planuri de inspecție generate automat;
 • Planuri de întreținere generate automat;
 • Scenarii ale ciclului de viață al echipamentelor;
 • Scenarii pentru utilizarea resurselor;
 • Prognoza efectului anticipat al altor inițiative de FM.

Datele înregistrate, folosite ca suport de decizie, vor fi expuse operatorului în contextul în care se află atunci când au nevoie de ele și într-un format care este relevant pentru nevoia acestuia.

Modelele 3D, planurile 2D, planificările, descrierile de text, formularele web sunt toate vizualizări diferite la aceluiași model de informații despre active. Capabilitățile sistemului BMS și vizualizările disponibile sunt accesate într-un mod care să facă sarcina utilizatorului eficientă.

Căutarea simplă poate fi utilizată pentru a găsi componenta, apoi geometria din model poate fi utilizată pentru a verifica dacă este corectă, arată locația și accesul, iar informația din model va informa consecințele reglării, închiderii etc. Și principalul lucru – operatorii și managerii își vor face totul în mod eficient, păstrând documentația operațională la zi.

Utilizarea IoT în clădirile inteligente

Conform părerii a 60% dintre managerii de clădiri inteligente, IoT va avea impact asupra politicilor de construcție și de întreținere în următorii ani. Tendința este și mai relevantă acum când știm că populația din orașe va crește semnificativ, ceea ce înseamnă mai multă presiune asupra infrastructurii, clădirilor de birouri a celor publice și, desigur, a dezvoltării de noi complexe de locuințe.

Cu procese digitale de proiectare, construcție și predare bazate pe sisteme de Management Inteligent al Clădirilor, putem inspecta, valida și aproba modelul de informații privind activele pe parcursul tuturor etapelor proiectului și putem efectua predarea treptată în timpul punerii în funcțiune. Când se lucrează cu date validate și aprobate, acestea pot fi generrate în sistemele de management digital al clădirilor, păstrând informațiile și istoricul intact.

Avansul tehnologiei determină și modul în care accesăm datele geometrice și structurate. Toate marile companii de IT fac pariuri mari pe tehnologii cu Realitate Augmentată (AR) și / sau Realitate Virtuală (VR). Pentru industria de FM, acest lucru va ajuta să facă informațiile mai accesibile.

Pentru clădirile aflate în stadiul de proiectare, utilizatorii și operatorii vor putea vizita virtual orice spațiu din clădire pentru a putea oferi feedback cu privire la capacitatea de utilizare și întreținere a activului. Vor putea, de asemenea să-și înceapă instruirea și familiarizarea cu clădirea mai devreme.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

 

 

 

 

[divider height=”30″ line=”1″]

 Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/

Material de opinie semnat de
 • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.