2021.03.21 Articole

Studiu EY: Liderii financiari își regândesc atribuțiile odată cu noua realitate operațională

  • 53% dintre liderii financiari intervievați cred că mai mult de jumătate dintre activitățile curente ar putea fi automatizate în următorii trei ani
  • 54% consideră că funcția financiară ar putea fi susținută de sistemele bazate pe tehnologia blockchain
  • 63% sunt preocupați de riscurile utilizării inteligenței artificiale în finanțe și raportare

Schimbările provocate de pandemia COVID-19 și incertitudinile geopolitice și macroeconomice rezultate oferă directorilor financiari (CFOs) oportunitatea de a-și regândi rolul și modul în care poate fi structurată și realizată raportarea companiilor, conform concluziilor celei de-a șasea ediții a studiului anual al EY – Financial Accounting Advisory Services (FAAS), intitulat Cum poate raportarea să creeze legătura dintre compania dumneavoastră și adevărata sa valoare?.

Studiul, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori și controlori financiari din 26 de țări, arată că liderii financiari anticipează că funcția lor va arăta foarte diferit în viitor, datorită unei tranziții substanțiale către un model operațional mai inteligent. 53% dintre respondenți estimează că mai mult de jumătate dintre activitățile curente care țin de zona financiară și de raportare, efectuate în prezent de oameni, vor fi executate de inteligența artificială (AI) în următorii trei ani. Totodată, 54% consideră că funcția financiară ar putea fi susținută în mare parte de sistemele bazate pe tehnologia blockchain.

Cu toate acestea, pentru a valorifica la maximum tehnologiile inteligente în raportarea corporativă, o condiție esențială menționată de respondenți este creșterea gradului de încredere în aceste tehnologii. Drept urmare, mai bine de două treimi (68%) dintre liderii financiari consideră că sistemele de guvernanță, de control și cele etice trebuie dezvoltate și rafinate pentru inteligența artificială.

Fără astfel de sisteme, liderii financiari (63%) sunt îngrijorați de riscurile pe care le poate genera utilizarea AI în finanțe și raportare, de la amenințări la adresa securității, la riscuri de reglementare. În același timp, mulți respondenți nu au încredere pe deplin în rezultatele acestor sisteme, 47% declarând că nu se poate avea încredere în calitatea datelor financiare generate de AI în aceeași măsură ca în cea a datelor provenite din sistemele financiare tradiționale.

Guillaume Macczak, Partener Asociat CFO & GBS Services, EY România: Conștientizarea progreselor tehnologice în operațiunile de finanțe este în creștere. Acest fenomen poate aduce noi riscuri pentru profesioniștii în contabilitate sau raportare. Prin urmare, accentul ar trebui să fie pe construirea încrederii în rezultatele AI și a „unei povești a valorii”, prin interpretări ale seturilor de date.

În România, o parte importantă a activităților de contabilitate și raportare sunt încă neautomatizate în unele organizații. Prin urmare, acest lucru ar putea fi un salt înainte spre cele mai bune practici ce implică o investiție limitată, de exemplu, prin proiecte-pilot, astfel având loc construirea fundației, cărămidă după cărămidă, pentru o organizație a viitorului în privința finanțelor. Acest lucru ar putea, de asemenea, să micșoreze decalajul perceput de tinerii profesioniști, la începutul carierei lor, între viața personală și cea profesională, accentuată de munca la distanță din ultimele 12 luni.

Blockchain este încă perceput ca un „hype”, o tehnologie extravagantă și costisitoare. Cu toate acestea, blockchain generează tot mai multă încredere ca model financiar, în timp ce noile arhitecturi descentralizate îl fac mai accesibil.

În cele din urmă, capacitatea de a digera mai multe date deschide ușa către indicatori și raportări nefinanciare, care sprijină implementarea inițiativelor de afaceri durabile și permite liderilor de afaceri să cuantifice impactul lor financiar, social și de mediu.”

Plasarea funcției financiare în centrul raportării valorii pe termen lung

Având în vedere că investitorii și alți actori interesați își doresc ca organizațiile să adopte o perspectivă pe termen lung și să se concentreze pe crearea de valoare, studiul arată că majoritatea directorilor și controlorilor financiari respondenți (72%) consideră binevenită o astfel de schimbare. Peste două treimi dintre respondenți (69%) au declarat că directorii financiari și liderii funcțiilor financiare sunt considerați tot mai mult de către principalii actori interesați drept gardieni ai valorii pe termen lung în cadrul organizației lor.

Totodată, două treimi (66%) dintre liderii financiari au declarat că cererea pentru analize prospective și prognoze financiare a crescut în ultimele 12 luni. Respondenții au indicat și că actorii interesați doresc noi date legate de elementele nefinanciare ale raportărilor companiilor, cum ar fi aspectele legate de mediu, sociale și de guvernanță (55%). Atenția tot mai mare acordată informațiilor nefinanciare de înaltă calitate este confirmată de 65% dintre respondenți, care consideră că organizația lor dispune de o valoare substanțială care nu este măsurată sau comunicată prin intermediul indicilor cheie de performanță financiari tradiționali, cum ar fi valoarea mărcii și capitalul uman.

Liderii financiari trebuie să regândească rolul pe care raportarea este așteptată să îl joace în prezentarea valorii create de întreprindere. Dacă finanțele nu reușesc să joace un rol central în satisfacerea acestor așteptări diferite, raportarea ar putea deveni din ce în ce mai irelevantă. Este o ocazie pentru liderii financiari de a-și stabili atribuții în măsură să asigure informațiile așteptate de organizații, cu rapiditatea și flexibilitatea necesare.

Raportul complet poate fi citit aici.

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

EY Future Consumer Index: Pandemia accelerează schimbările din comportamentul consumatorilor: mutarea în afara orașelor, cumpărăturile online, importanța acordată sănătății, prețurilor accesibile și sustenabilității

Emanuel Bondalici, Reff & Asociații | Deloitte Legal: Dispoziția de măsuri – o practică discutabilă în contextul controalelor antifraudă?

Studiu Deloitte: Posibilitatea de a lucra de acasă reduce nivelul de stres pentru Generațiile Millennials și Z

Nilanjan Nag & Diana Vlad, PKF Finconta: Noile orientări OCDE privind implicațiile prețurilor de transfer în contextul pandemiei COVID-19

Studiu Deloitte: jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor căuta să încheie contracte pentru perioade mai scurte în viitor

Maria Butcu & Adina Marciu, Deloitte România: Transformarea digitală în resurse umane și salarizare – beneficii și provocări

Diana Lupu, EY România: În alinierea prevederilor contabile la cele fiscale, Finanțele pierd din vedere aspectele practice ale cerințelor de raportare

Georgiana Singurel, Reff & Asociații | Deloitte Legal: Schimbări în regimul investițiilor străine în UE. Care va fi impactul asupra investitorilor?

Studiu EY România: Angajații români doresc un program de lucru mai flexibil, iar instabilitatea pieței muncii îi determină să nu își schimbe angajatorul

Riscurile fiscale în industria financiar-bancară sunt în creștere. Ce soluții există?

Studiu Deloitte: Directorii financiari din România sunt mai optimiști decât în 2020, dar rămân concentrați pe reducerea costurilor


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/


Sursă foto: Unsplash.com

[divider height=”30″ line=”1″]

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.