2015.09.10 Articole

Surse de finantare nerambursabila a investitiilor in Romania: ajutorul de stat.

Intr-o economie dinamica si competitiva, toate companiile trebuie sa fie in permanenta la curent cu noutatile si oportunitatile legate de dezvoltarea afacerilor acestora. Compania FINEXPERT ofera clientilor si partenerilor sai informatii orientate catre solutii concrete de dezvoltare a business-ului.

Si cum orice afacere, fie ca se afla in faza de start-up sau de extindere, are nevoie de finantare, ne vom oprim atentia asupra uneia dintre cele mai interesante surse de finantare nerambursabila a investitiilor in Romania: ajutorul de stat.

Ne-am oprit interesul asupra companiei FINEXPERT deoarece din 2007 pana in prezent a acumulat o experienta extensiva in asistarea clientilor in accesarea ajutorului de stat si in realizarea de analize tehnico-economice, fiind consultantul primilor clienti care au beneficiat de aceste programe.

Prin serviciile sale integrate, compania ofera investitorilor potentiali consultanta pentru intocmirea planului de investitii, a planului de afaceri si a planului de creare a locurilor de munca si asistenta in intocmirea dosarelor de rambursare a cheltuielilor eligibile, cu alte cuvinte, asistenta de calitate pentru finalizarea cu succes a intregului demers de obtinere si incasare a ajutorului de stat. 

Ajutorul de stat este un stimulent atractiv oferit de statul roman sub forma rambursarii a pana la 50% din cheltuielile eligibile efectuate in cadrul unui proiect de investitii. In functie de nivelul investitiei si regiunea in care aceasta se realizeaza, ajutorul de stat acordat poate ajunge pana la valoarea de 37,5 milioane euro.

Romania a implementat in perioada 2007-2014 scheme de ajutor de stat al caror bilant este o dovada solida a beneficiilor generate, peste 800 de milioane de euro fiind deja alocati de Guvernul Romaniei in sprijinirea investitiilor. Incepand cu anul 2014, noi scheme de ajutor de stat au fost lansate pentru a atrage si sprijini investitiile intreprinderilor mari si IMM-urilor.

Principalele scheme de ajutor de stat destinate sustinerii investitiilor, disponibile in perioada 2014-2020, se adreseaza unei game variate de investitori si tipuri de investitii.

Finantarea investitiilor in active corporale si necorporale

Schema de ajutor de stat instituita prin H.G. 807/2014 este deschisa până in 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (echivalentul 600 milioane euro).

Intreprinderile inregistrate in Romania potrivit Legii nr. 31/1990 trebuie sa realizeze o investitie intiala in active corporale si necorporale in sectoarele de activitate eligibile in valoare totala de minimum 10 milioane euro.

Costurile eligibile cu active corporale si necorporale sunt legate de realizarea de constructii noi de orice tip, inchirierea constructiilor pentru derularea activitatii si/sau achizitionarea de instalatii tehnice, masini, si echipamente noi si active necorporale.

Finantarea costurilor salariale cu noii angajati

Schema de ajutor de stat instituita prin H.G. 332/2014 este valabila in perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2020, cu un buget total de 2.700 milioane lei (echivalentul a aproximativ 600 milioane euro).

Intreprinderile inregistrate in Romania potrivit Legii nr. 31/1990 trebuie sa realizeze o investitie intiala (in sectoarele de activitate eligibile) care sa genereze in maximum 3 ani de la finalizarea investitiei crearea a minimum 10 noi locuri de munca (din care minimum 3 pentru lucratori defavorizati).

Ajutorul de stat se acorda pentru cheltuielile eligibile rezultate din costurile salariale cu personalul nou angajat, inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie, 

Valoarea ajutorului de stat difera in functie de regiune

 Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este raportat procentual la cheltuielile eligibile, in functie de regiunea in care se realizeaza investitia, dupa cum urmeaza:

  • Regiunea Bucuresti – 15%, dar nu mai mult de 11,25 milioane euro (echivalentul in lei)
  • Regiunile Vest si Ilfov – 35%, dar nu mai mult de 26,25 milioane euro (echivalentul in lei)
  • Restul tarii – 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro (echivalentul in lei)

harta

 Cum si cand avem acces la finantare

Pentru a beneficia de ajutor de stat, solicitantul trebuie sa vizeze realizarea unei investitii initiale, sa indeplinesca toate conditiile de eligibilitate specifice si sa depuna o cerere de finantare insotita de documentele justificative. Procesul de obtinere a Acordului pentru finantare poate sa dureze in medie intre 4 – 6 luni, in functie de complexitatea proiectului. Investitia nu trebuie demarata inaintea obtinerii Acordului, altfel proiectul nu mai este eligibil. Rambursarea cheltuielilor eligibile se realizeaza pe masura realizarii proiectului de investitii sau a crearii locurilor de munca.

 In final, subliniem faptul ca schemele de ajutor de stat sunt reciproc avantajoase atat pentru investitor, cat si pentru statul roman: sprijinirea investiţiilor prin acordarea de subventii conduce la creşterea fondurilor colectate la bugetul de stat şi la crearea de noi locuri de muncă, precum si la mentinerea acestora in regiunea asistata.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.