2016.02.12 Articole

Tinerii români au nevoie de consultanță profesională

Tinerii români cu vârste între 14 și 19 ani sunt încrezători în forțele proprii, dar au nevoie de consultanță profesională, potrivit unei cercetări realizate de Fundația „Dreptul la Educație”.

Faptul că 87% dintre participanții la studiu sunt conștienți de atuurile lor reflectă încrederea în forțele proprii. În ceea ce priveşte criteriile de alegere a carierei, 76% dintre tineri se informează singuri. Cu toate acestea, se remarcă nevoia de informare în legătură cu oportunitățile disponibile pe piața muncii din România, doar 44% afirmând că sunt familarizați cu astfel de ocazii.

De asemenea, deși 73% din elevi consideră ca fac pași concreți în alegerea carierei, 75% dintre ei sunt de părere că i-ar ajuta consultanţa în orientarea profesională sub formă de sesiuni de training în grup (55%), consultanță individuală (53%) sau prezentări (44%).

Planurile a 81% din respondenţi sunt să urmeze cursurile unei facultăți sau unități postliceale după absolvirea liceului, în timp ce 70% dintre ei și-ar dori să plece din țară. În ceea ce privește alegerea carierei, doar 20% vor să devină angajați, cei mai mulți urmărind să-și deschidă o afacere sau să fie investitori.

Așteptările salariale depășesc însă valoarea medie a pieței, tinerii dorindu-și să primească, în calitate de debutanți în domeniile alese, aproximativ 3.000 de lei net pe lună. Venitul real pe care cred însă că îl vor primi este mai mic, ajungând la o medie de 2.000 de lei net lunar.

Pe baza studiului privind experienţa şi aşteptările tinerilor legate de piaţa muncii, Fundația „Dreptul la Educație” va implementa noi sesiuni de training de orientare în carieră pentru elevii cu vârste între 10 și 18 ani. Cercetarea a fost efectuată în perioada octombrie–decembrie 2015 de Fundația „Dreptul la Educație” în parteneriat cu Fundaţia „OTP Fáy András” din Ungaria în contextul programului Erasmus+, în cadrul proiectului european „Career Programme – Going beyond borders”. Eșantionul de respondenţi este format din peste 150 de elevi din toată țara cu vârste între 14 și 19 ani.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.