2020.04.26 Articole

Umidificarea spațiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum și riscul de infecție

Un studiu recent arată că prin creșterea umidității aerului din spațiile interioare se poate reduce riscul de răspândire a virusului în spitale și alte clădiri la costuri reduse și fără a produce efecte negative.

Timpul de supraviețuire a coronavirusurilor SARS

Se știe acum că timpul de supraviețuire a coronavirusurilor SARS pe suprafețe diferă în funcție de tipul suprafeței. Temperaturile scăzute (6°C în testele efectuate) și umiditatea foarte scăzută (de circa 30%) permit virusurilor să supraviețuiască perioade lungi de timp pe suprafețe de tot felul și în aer.

Chiar și la temperaturi de 20-30°C virusurile au avut o perioadă mai mare de supraviețuire, dar numai atunci când aerul era uscat. Temperaturile foarte ridicate (mai mari de 30°C) fac că coronavirusurile să fie inactive.

Influența umidității și temperaturii asupra timpului de supraviețuire a virusului

Se presupune că și COVID-19 are un comportament similar în raport cu umiditatea și temperatura. În locuințe, spații de birouri și în transportul public, unde aerul este încălzit în mod obișnuit între 20°C și 24°C pentru confort, umiditatea este relativ scăzută fiind cuprinsă între 20% și 40%.

Acestea sunt condițiile de mediu ideale pentru că virusul COVID-19 să supraviețuiască pe suprafețe și în aer o perioadă lungă de timp și, în consecință, să fie favorizată o mai mare transmitere prin contactul cu suprafețele contaminate și prin inhalare din aer.

Umidificarea aerului acționează într-un mod proactiv pentru a combate răspândirea virusurilor de către persoanele infectate, chiar înainte de apariția oricăror simptome sau a unui diagnostic. În plus, aparatul respirator este protejat, datorită curățării mai eficiente a căilor respiratorii. Creșterea umidității aerului prin umidificare contribuie, alături de celelalte măsuri, la reducerea riscului de răspândire a virusului în spitale și alte clădiri, la costuri reduse și fără a produce efecte negative.

Umidificarea spațiilor interioare în difeite tipuri de spații

Deoarece aproximativ 58% din cazurile de SARS de la nivel mondial au fost generate prin expunere la condițiile din spitale, umidificarea spațiilor interioare din facilitățile de asistență medicală ar fi o intervenție deosebit de eficientă pentru a reduce durata de supraviețuie pe suprafețe a virusurilor din această nouă tulpină de coronavirus.

Umidificarea aerului poate fi pusă în aplicare cu ușurință atât în clădirile private, cât și în cele publice, oferind oamenilor o modalitate simplă de a combate activ contaminarea cu acest virus pentru care nu există în prezent vaccinuri sau tratamente medicamentoase preventive eficiente. Pe lângă reducerea răspândirii, această intervenție permite, de asemenea, fiecăruia dintre noi să luăm în mod proactiv măsuri pentru a proteja sănătatea noastră și a celor dragi.

Echipamente care permit controlul umidității aerului

Nu avem posibilitatea să controlăm condițiile climatice în aer liber și acest lucru a permis acestui coronavirus să treacă granițele. Cu toate acestea, suntem capabili să gestionăm mediul interior pentru a ne proteja sănătatea și pentru a reduce bolile virale reglând factorii caracteristici ai aerului interior, cum ar fi temperatura, umiditatea și conținutul de aer proaspăt. Atunci când menținem temperaturi interioare de la 20°C până la 24°C pentru confort, este esențial să reducem riscul de infecție, mențînând niveluri mai ridicate de umiditate și ventilație a aerului.

Umiditatea aerului poate fi controlată prin umidificatoare integrate în unitățile de tratare aer sau independente, cu reglaj automat și temporizare. În mod curent firmele de facilities management sau de climatizare ar putea să furnizeze astfel de echipamente industriale, în regim de închiriere sau achiziție. Este o măsură simplă care pe lângă măsurile de protecție clasice: distanțare socială, izolare, mănuși, masca și dezinfecția suprafețelor, poate spori șansele de nu fi contaminat cu COVID 19.

[divider height=”30″ line=”1″]

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

[divider height=”30″ line=”1″]

Citește și:

Interpretările agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic

Noua normalitate: audit și consultanță la distanță în economia post-COVID

Studiu EY: Liderii de business privesc dincolo de criză și configurează noi planuri de fuziuni și achiziții

Când activitatea economică va fi reluată, o provocare în plus pentru companii este evaluarea clienților

Cum să lupți cu coronavirusul în spațiile de birouri, de producție și logistice

Ce măsuri au început să ia țările pe perioada crizei Covid-19

Importul, producția și distribuția de alcool sanitar – ce implică din perspectiva accizelor?

Cum putem limita expunerea personalului implicat în operațiuni vamale în contextul crizei COVID-19?

Ajutoare de stat pentru sprijinirea economiei Statelor Membre, în contextul focarului de infecție cu COVID-19


Dați-ne un follow, pentru a rămâne la curent cu toate noutățile privind evenimentele organizate de BusinessMark:

➡️ www.facebook.com/BusinessMark/
➡️ www.linkedin.com/company/businessmark
➡️ www.instagram.com/business.mark/
➡️ blog.business-mark.ro
➡️ business-mark.ro/

[divider height=”30″ line=”1″]

 

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.