2015.10.12 Articole

”Un mare pas înainte” este caracterizată creditarea imobiliară în 2015 de barometrul KPMG

“Atitudinea băncilor s-a schimbat în bine și au devenit mai deschise la finanțarea proiectelor imobiliare” observă Andrea Sartori, Partener și Head of Real Estate pentru Europa Centrală și de Est din cadrul KPMG

În general, finanțarea de către bănci a investițiilor imobiliare și proiectelor de dezvoltare ”a făcut un mare pas înainte” în Europa, reiese dintr-un sondaj recent publicat de KPMG, Property Lending Barometer 2015. Acest studiu realizat de KPMG prin intervievarea reprezentanților băncilor din țările europene evaluează atitudinea băncilor față de finanțarea imobiliară și parametrii cheie de finanțare. Participanții la cea de a 6-a ediție a studiului anual realizat de KPMG au fost reprezentanții unui număr de peste 90 de instituții financiare din 21 de țări, inclusiv România. Economiile analizate au fost clasificate drept  “dominante”, “stabile” și “alte” economii mai puțin stabile.

“Atitudinea băncilor s-a schimbat în bine și au devenit mai deschise la finanțarea proiectelor imobiliare” observă Andrea Sartori, Partener și Head of Real Estate pentru Europa Centrală și de Est din cadrul KPMG, care a coordonat, de asemenea, ediția din anul acesta a Property Lending Barometer.

“În Europa se înregistrează în prezent o reducere record în rata dobânzilor și în plus există un program de achiziționare de active inițiat de Banca Centrală Europeană care se așteaptă să crească nivelul de lichiditate a băncilor. Băncile se confruntă în același timp cu o concurență crescută din partea unor creditori alternativi, ca de exemplu fondurile cu plasamente în acțiuni/obligațiuni și băncile de investiții.

Drept rezultat, investitorii epuizează produsele de valoare de pe piețele imobiliare din Europa, în special în economiile mai stabile”, adaugă Sartori.

Între timp, băncile de pe piețele mai puțin stabile par a se confrunta în continuare cu dificultăți cauzate de proporția considerabilă de credite neperformante din portofoliile lor, reiese din raportul KPMG.

Redresarea sectorului de creditare imobiliară este mai vizibilă, potrivit raportului, în economiile europene mai dezvoltate; economiile mai puțin stabile, adaugă Sartori, se află încă sub presiunea de a găsi soluții la problemele cauzate de criza financiară globală. Băncile din alte economii mai puțin stabile cum sunt cele din Serbia și Croația se confruntă cu o mai mare proporție de credite neperformante, din cauza cărora ezită să crediteze sectorul imobiliar.

Andrea Sartori subliniază: “Datorită acestei proporții ridicate de credite neperformante, așa numitele alte economii ar putea deveni ținte potențiale pentru cei care sunt interesați să preia portofolii de credite neperformante”.

Sondajul prezintă, de asemenea, o evaluare a criteriilor pe care instituțiile financiare europene le iau în considerare în acordarea creditelor pentru dezvoltări/investiții imobiliare.

“Majoritatea băncilor din sondajul nostru – indiferent de economia în care activează – au subliniat că proiectele pe care sunt dispuse să le finanțeze au la bază un model de afaceri robust și proiectul urmează să fie un activ de o înaltă calitate”, a explicat Sartori. El adaugă că în timp ce un alt criteriu (al doilea ca prioritate) reputația și recomandările referitoare la dezvoltator/operator au fost mai importante pentru economiile dominante/stabile incluse în studiu, nivelul capitalului proprietarului a fost considerat mai important (și a doua prioritate) pentru economiile mai puțin stabile.

“Participanții la sondaj au menționat că preferă în continuare proiectele care generează venituri față de noile dezvoltări, în special în economiile dominante și stabile”,  a mai precizat Andrea Sartori.

Ori Efraim, Partener, KPMG in Romania, afirmă: „Reducerile de impozit și o piață a muncii favorabilă cresc încrederea consumatorilor, în timp ce băncile privesc cu optimism dezvoltarea lor în viitorul apropiat. Băncile din România au însă opinii diferite în legătură cu perspectivele portofoliilor de credite proprii și ale întregului sector bancar în următoarele 12 – 18 luni. În timp ce majoritatea respondenților prognozează o creștere în dimensiunea portofoliului propriu precum și al întregului sector bancar, unele bănci sunt de părere că acesta va arăta o ușoară diminuare. Răspunsurile sugerează că, bazându-se pe economia în curs de redresare, majoritatea băncilor sunt încrezătoare în creșterea portofoliului de credite în viitorul apropriat, care se așteaptă să crească cu o rată de 3-4% pe an în următorii ani.”

Printre alte constatări interesante care au reieșit din studiul realizat de KPMG este că segmentul rezidențial este clasa de active preferată de bănci în cazul finanțării proiectelor de dezvoltare din economiile dominante/stabile incluse în sondaj, urmat de spații comerciale, birouri și spații industriale. Cu toate acestea, în alte economii mai puțin stabile, spațiile de birouri s-au clasat pe primul loc, urmate de spații comerciale, rezidențiale și industriale. Studiul Property Lending Barometer arată că creditorii sunt mai interesați să finanțeze proiecte hoteliere în țările a căror economie se bazează în mare măsură pe turism, ca de exemplu Grecia sau Cipru.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.