2016.01.15 Articole

Venituri și profituri mai mari pentru real estate-ul rezidențial

Companiile care activează în sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale înregistrează cifre de afaceri în creștere care se regăsesc în profituri mai mari, conform datelor financiare disponibile pentru 2014, citate într-un studiu recent al Coface.

Concluzia a rezultat în urma analizei a 15.246 de firme care au depus declarațiile financiare în formatul extins în 2014, un eșantion relevant, în condițiile în care generează aproximativ 95% din cifra de afaceri a întregului portofoliu de companii.

Cu această ocazie, a reieșit că investițiile în retehnologizare sunt necesare, în 2014 realizându-se investiții în active fixe de doar de 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arată o lipsă a performanței economice a companiilor din domeniu. Companiile din sectorul analizat au menținut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plată a acestuia scazând până la 272 de zile, în timp ce creanțele sunt colectate la 168 de zile.

Conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 27,95 MLD RON, în creștere cu 11% față de anul anterior. Motorul creșterii este reprezentat 100% de companiile cu o cifră de afaceri de peste 1 MIL EUR. Totuși, 47% dintre companiile care activează în acest sector au raportat venituri în scădere în 2014. Potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezintă un risc de insolvență ridicat, 27% prezintă un risc de insolvență mediu, iar 23% prezintă un risc de insolvență scăzut.

Cu toate că performanța comercială s-a îmbunătățit vizibil în 2014 prin creșterea veniturilor, a profiturilor și a lichidității, furnizorii sunt plătiți cu întârziere. Datoriile totale rămân la 77% din active, iar nivelul investițiilor în active fixe este de doar 5%, ceea ce înseamnă că fie companiile din sectorul lucrărilor de construcții amână investițiile din cauza incertitudinii sau a inexistenței unor oportunități interesante, fie lichiditățile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative în 2015.

Pentru mai multe detalii va invitam să consultați studiul din attach: STUDIU.

Material de opinie semnat de
  • yass

Copyright BusinessMark. Toate drepturile rezervate.